logo-print

Παράνομη πράξη

20/01/2014

16/11/2017

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο γενικός όρος "παράνομη πράξη" αντιπροσωπεύει κάθε πράξη η οποία αντίκειται στον νόμο. Η έννοια της παράνομης πράξης είναι ευρύτερη από αυτήν της άδικης πράξης που συναντάται στο ποινικό δίκαιο.

Η χρήση του όρου «παράνομη πράξη» εστιάζεται κυρίως στο Διοικητικό Δίκαιο και συγκεκριμένα στον κλάδο της αδικοπρακτικής ευθύνης του Δημοσίου δια μέσου των οργάνων του. Ως πράξη νοείται τόσο η θετική όσο και η παραλειπτική ενέργεια ενός κρατικού οργάνου, η οποία παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας είτε διότι το κρατικό όργανο δρα χωρίς νομοθετική πρόβλεψη είτε διότι δρα ενάντια σε οποιονδήποτε κανόνα δικαίου.

Παράνομη πράξη, δηλαδή, συνιστά κάθε πράξη ή παράλειψη η οποία είναι αντίθετη σε απλό, τυπικό ή ουσιαστικό νόμο, στο Σύνταγμα, στο Κοινοτικό Δίκαιο κ.ο.κ.

Τέλος, η παράνομη πράξη μπορεί να συνίσταται σε μία διοικητική πράξη, μία προπαρασκευαστική πράξη, μία απλή υλική ενέργεια ή μία παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας εκ μέρους της Διοίκησης η οποία συνιστά παραβίαση της γενικής υποχρέωσης επιμέλειας της Διοίκησης βάσει των διδαγμάτων της κοινής πείρας και της αρχής της καλής πίστης

Λέξεις-Κλειδιά

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send