logo-print

Παράνομη πράξη

20/01/2014

16/11/2017

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο γενικός όρος "παράνομη πράξη" αντιπροσωπεύει κάθε πράξη η οποία αντίκειται στον νόμο. Η έννοια της παράνομης πράξης είναι ευρύτερη από αυτήν της άδικης πράξης που συναντάται στο ποινικό δίκαιο.

Η χρήση του όρου «παράνομη πράξη» εστιάζεται κυρίως στο Διοικητικό Δίκαιο και συγκεκριμένα στον κλάδο της αδικοπρακτικής ευθύνης του Δημοσίου δια μέσου των οργάνων του. Ως πράξη νοείται τόσο η θετική όσο και η παραλειπτική ενέργεια ενός κρατικού οργάνου, η οποία παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας είτε διότι το κρατικό όργανο δρα χωρίς νομοθετική πρόβλεψη είτε διότι δρα ενάντια σε οποιονδήποτε κανόνα δικαίου.

Παράνομη πράξη, δηλαδή, συνιστά κάθε πράξη ή παράλειψη η οποία είναι αντίθετη σε απλό, τυπικό ή ουσιαστικό νόμο, στο Σύνταγμα, στο Κοινοτικό Δίκαιο κ.ο.κ.

Τέλος, η παράνομη πράξη μπορεί να συνίσταται σε μία διοικητική πράξη, μία προπαρασκευαστική πράξη, μία απλή υλική ενέργεια ή μία παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας εκ μέρους της Διοίκησης η οποία συνιστά παραβίαση της γενικής υποχρέωσης επιμέλειας της Διοίκησης βάσει των διδαγμάτων της κοινής πείρας και της αρχής της καλής πίστης

Λέξεις-Κλειδιά

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
send