logo-print

ΕΔΔΑ: Αποζημίωση 14,3 εκατ. ευρώ σε Ελληνίδα κληρονόμο από το τουρκικό κράτος

Για την άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ιδιότητά της ως κληρονόμου σε εκτάσεις που βρίσκονται στην Τουρκία

01/06/2016

29/01/2018

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Το ποσό των 14,3 εκατομμυρίων ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) σε μία Ελληνίδα υπήκοο ως αποζημίωση για την άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ιδιότητά της ως κληρονόμου σε εκτάσεις που βρίσκονται στην Τουρκία.

Βασιζόμενη στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (προστασία της ιδιοκτησίας), η Ευφροσύνη Γιαννοπούλου είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ, το οποίο έκρινε, τον Ιανουάριο του 2014, ότι η άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων αποτελούσε επέμβαση στην άσκηση του δικαιώματός της για σεβασμό της περιουσίας της.

Η κυρία Γιαννοπούλου απεβίωσε το 2009 και την υπόθεση συνέχισε, ως κληρονόμος, η Μαρία Τσιροπούλου.

Η τελική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αφορούσε το ζήτημα της εφαρμογής του άρθρου 41 (δίκαιη ικανοποίηση) της ΕΣΔΑ.

Σύμφωνα με αυτήν, το τουρκικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 14,3 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση στην προσφεύγουσα καθώς και 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 10.00 ευρώ ως δικαστικά έξοδα.

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ