logo-print

Δικαιολογημένη η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει ονοματεπώνυμο με τίτλους ευγενείας που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα

Βάσει του Συντάγματος της Βαϊμάρης του 1919, η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τα προνόμια και τους τίτλους ευγενείας

02/06/2016

29/01/2018

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Την απόφασή του σε μία αρκετά ιδιαίτερη υπόθεση εξέδωσε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο Nabiel Peter Bogendorff von Wolffersdorff είναι ένας Γερμανός υπήκοος, ο οποίος απέκτησε κατά τη διαμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο τη βρετανική ιθαγένεια, ενώ παράλληλα προχώρησε στην αλλαγή του ονόματός και του επωνύμου του σε Peter Mark Emanuel Graf von Wolffersdorff Freiherr von Bogendorff («Graf» και «Freiherr» σημαίνουν στα γερμανικά «κόμης» και «βαρόνος», αντιστοίχα).

Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, ζήτησε από το ληξιαρχείο του Δήμου Καρλσρούης την αναγνώριση της μεταβολής αυτής και την καταχώριση στο μητρώο γεννήσεων του νέου ονοματεπωνύμου που απέκτησε βάσει του βρετανικού δικαίου.

Δεδομένου ότι η υπηρεσία αυτή αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημά του, ο N. P. Bogendorff von Wolffersdorff προσέφυγε ενώπιον του πρωτοδικείου Καρλσρούης, το οποίο και ρώτησε το Δικαστήριο της ΕΕ αν η άρνηση αυτή αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης.

Το Δικαστήριο της ΕΕ, με τη σημερινή απόφασή του, διαπιστώνει ότι η άρνηση των αρχών να αναγνωρίσουν τα ονόματα και το επώνυμο ημεδαπού, όπως αυτά καταχωρίσθηκαν σε άλλο κράτος μέλος, του οποίου την ιθαγένεια έχει επίσης το πρόσωπο αυτό, αποτελεί περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Εντούτοις, δεδομένου ότι, βάσει του Συντάγματος της Βαϊμάρης του 1919 καταργήθηκαν στη Γερμανία τα προνόμια και οι τίτλοι ευγενείας και απαγορεύθηκε η δημιουργία τίτλων που δημιουργούν την εντύπωση αριστοκρατικής καταγωγής, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι ένας τέτοιος περιορισμός μπορεί να δικαιολογείται για λόγους δημοσίας τάξεως.

Το Δικαστήριο κρίνει, επομένως, ότι οι γερμανικές αρχές δεν υποχρεούνται να αναγνωρίσουν το ονοματεπώνυμο του Nabiel Peter Bogendorff von Wolffersdorff, εφόσον αποδεικνύεται ότι η άρνηση αυτή δικαιολογείται βάσει λόγων απτομένων της δημοσίας τάξεως, καθόσον είναι κατάλληλη και αναγκαία για τη διασφάλιση της τηρήσεως της αρχής της ισότητας ενώπιον του νόμου όλων των πολιτών του εν λόγω κράτους μέλους.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send