logo-print

Δικαιολογημένη η άρνηση της Γερμανίας να αναγνωρίσει ονοματεπώνυμο με τίτλους ευγενείας που αποκτήθηκε σε άλλη χώρα

Βάσει του Συντάγματος της Βαϊμάρης του 1919, η Γερμανία δεν αναγνωρίζει τα προνόμια και τους τίτλους ευγενείας

02/06/2016

29/01/2018

Η καταχρηστική άσκηση εμπράγματου δικαιώματος υπό το πρίσμα της αντιφατικής συμπεριφοράς εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, 2024
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012

Την απόφασή του σε μία αρκετά ιδιαίτερη υπόθεση εξέδωσε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο Nabiel Peter Bogendorff von Wolffersdorff είναι ένας Γερμανός υπήκοος, ο οποίος απέκτησε κατά τη διαμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο τη βρετανική ιθαγένεια, ενώ παράλληλα προχώρησε στην αλλαγή του ονόματός και του επωνύμου του σε Peter Mark Emanuel Graf von Wolffersdorff Freiherr von Bogendorff («Graf» και «Freiherr» σημαίνουν στα γερμανικά «κόμης» και «βαρόνος», αντιστοίχα).

Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, ζήτησε από το ληξιαρχείο του Δήμου Καρλσρούης την αναγνώριση της μεταβολής αυτής και την καταχώριση στο μητρώο γεννήσεων του νέου ονοματεπωνύμου που απέκτησε βάσει του βρετανικού δικαίου.

Δεδομένου ότι η υπηρεσία αυτή αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημά του, ο N. P. Bogendorff von Wolffersdorff προσέφυγε ενώπιον του πρωτοδικείου Καρλσρούης, το οποίο και ρώτησε το Δικαστήριο της ΕΕ αν η άρνηση αυτή αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης.

Το Δικαστήριο της ΕΕ, με τη σημερινή απόφασή του, διαπιστώνει ότι η άρνηση των αρχών να αναγνωρίσουν τα ονόματα και το επώνυμο ημεδαπού, όπως αυτά καταχωρίσθηκαν σε άλλο κράτος μέλος, του οποίου την ιθαγένεια έχει επίσης το πρόσωπο αυτό, αποτελεί περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Εντούτοις, δεδομένου ότι, βάσει του Συντάγματος της Βαϊμάρης του 1919 καταργήθηκαν στη Γερμανία τα προνόμια και οι τίτλοι ευγενείας και απαγορεύθηκε η δημιουργία τίτλων που δημιουργούν την εντύπωση αριστοκρατικής καταγωγής, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι ένας τέτοιος περιορισμός μπορεί να δικαιολογείται για λόγους δημοσίας τάξεως.

Το Δικαστήριο κρίνει, επομένως, ότι οι γερμανικές αρχές δεν υποχρεούνται να αναγνωρίσουν το ονοματεπώνυμο του Nabiel Peter Bogendorff von Wolffersdorff, εφόσον αποδεικνύεται ότι η άρνηση αυτή δικαιολογείται βάσει λόγων απτομένων της δημοσίας τάξεως, καθόσον είναι κατάλληλη και αναγκαία για τη διασφάλιση της τηρήσεως της αρχής της ισότητας ενώπιον του νόμου όλων των πολιτών του εν λόγω κράτους μέλους.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε εδώ(link is external).

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ