logo-print

ΕΔΔΑ: Τι αποφάσισε για την ονοματοδοσία των τέκνων

07/01/2014

16/11/2017

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

H διατάραξη της κυριότητας

ΜΑΡΙΑ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το επώνυμο του πατέρα είναι μη νόμιμη, καθώς συνιστά διάκριση και παραβίαση του δικαιώματος στον σεβασμό της οικογενειακής ζωής.  

Το ΕΔΔΑ δικαίωσε ένα παντρεμένο ζευγάρι Ιταλών, το οποίο ήθελε να δοθεί στο παιδί τους το επώνυμο της μητέρας, αλλά η Ιταλική δικαιοσύνη δεν το επέτρεψε. Συγκεκριμένα, αποφάσισε ότι η υποχρεωτική ονοματοδοσία του παιδιού με το επώνυμο του πατέρα παραβιάζει το άρθρο 14 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει τις διακρίσεις και συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στο σεβασμό της οικογενειακής και ιδιωτικής ζωής.

Το χρονικό της υπόθεσης έχει ως εξής:  Η υπόθεση για το ζευγάρι ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1999, όταν το ζευγάρι απέκτησε το πρώτο του παιδί (κορίτσι) και ο κ. Φάτσο ζήτησε να καταχωρηθεί το παιδί του στα ληξιαρχεία με το επώνυμο της μητέρας του.

Εν συνεχεία απερρίφθη και το παιδί καταχωρήθηκε στα μητρώα με το επώνυμο του πατέρα του, αλλά το ζευγάρι άσκησε έφεση στην εν λόγω απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη στην ιταλική δικαιοσύνη με την οποία να απαγορεύεται στην κόρη τους να φέρει το επώνυμο της μητέρας. Παρά τις συνεχείς αρνήσεις των ιταλικών δικαστηρίων, εν τέλει το Συνταγματικό Δικαστηρίο της Ιταλίας αποφάσισε ότι το σύστημα που ίσχυε, και προέβλεπε την υποχρεωτική ονοματοδοσία των παιδιών με το επώνυμο του πατέρα, βασίζονταν σε μία πατριαρχική αντίληψη περί οικογένειας και εξουσίας του πατέρα, είχε τις ρίζες του στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και δεν ήταν πλέον συμβατό με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.  

Τέλος, την 14η Δεκεμβρίου 2012 και αφού το ζευγάρι είχε ζητήσει την παρέμβαση του ιταλού υπουργού Εσωτερικών, ο νομάρχης του Μιλάνου εξουσιοδότησε τους δύο συζύγους να αλλάξουν το επώνυμο του παιδιού τους. Η απόφαση του ΕΔΔΑ αποτέλεσε την οριστική δικαίωση των προσπαθειών του.

Πηγή: lifo.gr
Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send