logo-print

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους στο Φαρμακονήσι

24/01/2014

16/11/2017

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Έπειτα από αίτημα του υπουργείου Ναυτιλίας και υπό τις πιέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, το ναυτοδικείο Πειραιώς διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση με σκοπό τη διερεύνηση των αιτίων του τραγικού ναυαγίου στο Φαρμακονήσι.

Τη στιγμή που αυξάνονται τα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες του ναυαγίου, οι 16 επιζώντες, οι οποίοι έχουν ήδη μεταφερθεί στον Πειραιά, φαίνεται να αντικρούουν με τις καταθέσεις τους, τους ισχυρισμούς για απάνθρωπη συμπεριφορά των λιμενικών.

«Πιστεύω ότι θα είχαμε πεθάνει όλοι μας, αν δεν μας είχαν βοηθήσει οι λιμενικοί. Όταν μας περισυνέλεξαν μας μετέφεραν στη ξηρά, μας έδωσαν ρούχα, νερό και φαγητό, και μας πήγαν στο νοσοκομείο» φέρεται να δηλώνει στην κατάθεσή του ένας εκ των διασωθέντων.

Πηγές από το λιμενικό αναφέρουν ότι το αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης του και εν μέσω καταιγίδας.

Από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τις αρμόδιες Αρχές να “ρίξουν” περισσότερο φως στην υπόθεση και να εξεταστεί συνολικά η πολιτική της χώρας σε αντίστοιχα περιστατικά.

Πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για κυνισμό και ζητάει την παραίτησή του. Ο ίδιος ο υπουργός, από τη μεριά του, διευκρίνισε με δηλώσεις του στο ΑΜΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε δύο αποστολές ως σώμα, να προστατέψουμε τα σύνορά μας και να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι, η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων”.

Πηγή: news247.gr
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
send