logo-print

Άρθρο 2 - Νόμος 2903/2001

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

26/07/2014

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Άρθρο 2

Διαμονή και οικονομική δραστηριότητα (1) Με την επιφύλαξη των διατάξεων της μεταβατικής περιόδου, που θεσπίζονται στο άρθρο 10 της παρούσας συμφωνίας, και στο κεφάλαιο VII του παρόντος παραρτήματος, οι υπήκοοι ενός συμβαλλομένου μέρους έχουν το δικαίωμα να διαμένουν και να ασκούν οικονομική δραστηριότητα στην επικράτεια του άλλου συμβαλλομένου μέρους, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προβλέπονται στα κεφάλαια II έως IV. Αυτό το δικαίωμα διαπιστώνεται με τη χορήγηση τίτλου διαμονής ή ειδικού τίτλου για τους παραμεθόριους εργαζόμενους.

Οι υπήκοοι των συμβαλλομένων μερών έχουν επίσης δικαίωμα να μεταβαίνουν σε ένα άλλο συμβαλλόμενο μέρος ή να παραμένουν εκεί μετά το πέρας σύμβασης εργασίας της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει ένα έτος για να αναζητήσουν εκεί απασχόληση και να διαμείνουν κατά τη διάρκεια μιας λογικής περιόδου, ενδεχομένως εξαμηνιαίας, που θα τους επιτρέψει να γνωρίσουν τις προσφορές θέσεων απασχόλησης που αντιστοιχούν στα επαγγελματικά προσόντα τους και να λάβουν, ενδεχομένως, τα αναγκαία μέτρα για να προσληφθούν. Οι αναζητούντες

απασχόληση έχουν το δικαίωμα στην επικράτεια του εν λόγω συμβαλλομένου μέρους, να τύχουν της ίδιας συνδρομής με αυτή που τα γραφεία απασχόλησης του εν λόγω κράτους επιφυλάσσουν για τους υπηκόους τους. Είναι επίσης δυνατό να διαγραφούν σπό.την κοινωνική βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαμονής.

(2) Οι υπήκοοι των συμβαλλομένων μερών που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα στη χώρα υποδοχής και δεν έχουν δικαίωμα διαμονής δυνάμει άλλων διατάξεων αυτής της συμφωνίας, έχουν δικαίωμα διαμονής, εφόσον πληρούν προηγουμένως τους όρους που απαιτούνται στο κεφάλαιο V. Το δικαίωμα αυτό διαπιστώνεται με τη χορήγηση τίτλου διαμονής.

(3) Ο τίτλος διαμονής ή ο ειδικός τίτλος που χορηγείται στους υπηκόους των συμβαλλομένων μερών εκδίδεται και ανανεώνεται δωρεάν ή έναντι της καταβολής ποσού που δεν υπερβαίνει τα δικαιώματα και τα τέλη που απαιτούνται για την έκδοση δελτίων ταυτότητας στους υπηκόους αυτού του κράτους. Τα συμβαλλόμενα μέρη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να απλοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις διατυπώσεις και τις διαδικασίες απόκτησης αυτών των εγγράφων.

(4) Τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να επιβάλουν στους υπηκόους των άλλων συμβαλλομένων μερών να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στην επικράτειά τους.

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
send