logo-print

Τι αλλάζει με τον σταυρό προτίμησης στις Ευρωεκλογές

10/02/2014

16/11/2017

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόφαση του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης να καταργηθεί η λίστα για τις ευρωεκλογές και να εκλέγονται οι ευρωβουλευτές με σταυρό, αποτελεί μια τομή στη συνήθη εκλογική διαδικασία.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, να δώσει απαντήσεις στο ασφυκτικό αίτημα των πολιτών για ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Παράλληλα, δεν αποκλείονται σύντομα και άλλες κινήσεις (π.χ. μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200).

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία (νόμος 1180/1981 και ο νόμος 2196/1994), η εκλογή μέχρι τώρα γινόταν με απλό αναλογικό εκλογικό σύστημα, σε ολόκληρη την επικράτεια και με κομματικούς συνδυασμούς υποψηφίων με προκαθορισμένη τη σειρά εκλογής, όπως αναγραφόταν τα ονόματα στο ψηφοδέλτιο, χωρίς ψήφους προτίμησης υπέρ υποψηφίων.

Η κυβέρνηση, όμως αποφάσισε να προχωρήσει στην εκλογή ευρωβουλευτών από τον λαό, καθώς επιθυμεί να υπάρξει εγγύτητα στις σχέσεις εκλογέων και ευρωβουλευτών και να αντικρούσει το επιχείρημα περί "ελλιποβαρούς" δημοκρατικής νομιμοποίηση των ευρωβουλευτών.

Βέβαια, η αντιπολίτευση με την σειρά της κατηγορεί την κυβέρνηση για τακτικισμούς και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στους θεσμούς.

Με βάση το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, οι υποψήφιοι σε κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι διπλάσιοι από ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Δηλαδή, σε κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι 42 και ο κάθε ψηφοφόρος θα μπορεί να βάζει έως τρεις σταυρούς.

Οι πρώτοι ευρωβουλευτές της Ελλάδας

Κατά την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα όφειλε να στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 24 ευρωβουλευτές, τους οποίους και διόρισε η Ελληνική Βουλή, κατ΄ αναλογία της δύναμης των κομμάτων που είχε προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του 1977. Οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών ελλήνων αντιπροσώπων στην Ευρώπη έγιναν μαζί με τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1981.

Η ΝΔ ως κόμμα της πλειοψηφίας στην πρώτη ευρωβουλή όρισε 14 ευρωβουλευτές, το ΠαΣοΚ 7, και από ένα ευρωβουλευτή όρισε η ΕΔΗΚ, το ΚΚΕ και το ΚΟΔΗΣΟ.

Συγκεκριμένα, από τη ΝΔ χρήσθηκαν ευρωβουλευτές ο τότε πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Λεωνίδας Μπουρνιάς και οι Μιχαήλ Βαρδάκας, Δημήτριος  Βλαχόπουλος, Γεώργιος Βογιατζής, Θεμιστοκλής Βύζας, Κωνσταντίνος Γόντικας, Γεώργιος Δαλακούρας, Ιωάννης Δημόπουλος, Νικόλαος Ζαρντινίδης, Ιωάννης Κατσαφάδος, Σπυρίδων Μαρκοζάνης, Ευστράτιος Παπαευστρατίου, Ευάγγελος Σουσουρογιάννης και Δημήτριος Φράγκος.

Ακολούθως, από το ΠαΣοΚ επικεφαλής ήταν ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές ήταν οι Αντώνιος Γεωργιάδης, Ιωάννης Κουτσοχέρας, Κωνσταντίνος Νικολάου, Αναστάσιος Πεπονής, Σπυρίδων Πλασκοβίτης και Ασημάκης Φωτήλας.

Τέλος, από την ΕΔΗΚ μετείχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρός της Ιωάννης Ζίγδης, από το ΚΚΕ ο Κωνσταντίνος Λουλές που όμως αντικαταστάθηκε τον Φεβρουάριο του 1981 από τον Κωνσταντίνο Κάππο και από το ΚΟΔΗΣΟ ο πρόεδρός του Γιάγκος Πεσματζόγλου.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικοί Τομείς

Λέξεις-Κλειδιά

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση