logo-print

Brexit: Τι προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ για την αποχώρηση ενός κράτους - μέλους;

Άρθρο 50 της Συνθήκης

24/06/2016

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Έπειτα από την επικράτηση του "Brexit", δηλαδή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το περίφημο άρθρο 50 τη Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο προβλέπει τη σχετική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης:

1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.

2. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπό το πρίσμα των προσανατολισμών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ένωση προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το εν λόγω κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομερείς ρυθμίσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας αυτής γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 218, παράγραφος 3, της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία συνάπτεται εξ ονόματος της Ένωσης από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία, μετά από την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση που μνημονεύεται στην παράγραφο 2, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το εν λόγω κράτος μέλος, αποφασίσει ομόφωνα την παράταση της προθεσμίας αυτής.

4. Για τους σκοπούς των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου που αντιπροσωπεύει το αποχωρούν κράτος μέλος δεν συμμετέχει ούτε στις συζητήσεις ούτε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που το αφορούν.

Η ειδική πλειοψηφία ορίζεται βάσει του άρθρου 238, παράγραφος 3, στοιχείο β), της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχώρησε από την Ένωση ζητήσει την εκ νέου προσχώρησή του, η αίτηση αυτή υπόκειται στη διαδικασία του άρθρου 49.

Παρά την ύπαρξη του άρθρου αυτού, ο τρόπος και ο χρονικός ορίζοντας με τον οποίο θα εφαρμοστεί η διαδικασία της αποχώρησης παραμένουν αβέβαιοι.

Πρόκειται σίγουρα για μία περίπλοκη διαδικασία, καθώς αφορά ένα από τα μεγαλύτερα (πρώην) κράτη της ΕΕ, με μία σειρά εκκρεμών οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων να χρήζουν διευθέτησης όχι μόνο για το παρόν αλλά - κυρίως - για το μέλλον.

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ