logo-print

Σε δέκα ημέρες η πρώτη προσπάθεια για να αποτραπεί δικαστικά το Brexit

Υποστηρίζεται πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ενώ δικαίωμα να θέσει σε εφαμογή το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ έχει μόνο το κοινοβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός

08/07/2016

16/11/2017

Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία - Β έκδοση
Ευρωπαϊκή Πολιτική Δικονομία, 2024

Σε λιγότερο από δέκα πέντε ημέρες από σήμερα θα αρχίσει η ακροαματική διαδικασία για την πρώτη δικαστική προσπάθεια να αποτραπεί το Brexit.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας όρισε την 19η Ιουλίου ως την ημέρα διεξαγωγής της προκαταρκτικής ακρόασης για την υπόθεση που φέρνει ενώπιόν του ο Βρετανός πολίτης Deir Dos Santos.

Ο Dos Santos υποστηρίζει ότι μόνο το βρετανικό κοινοβούλιο - και όχι ο πρωθυπουργός - έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Brexit: Τι προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ για την αποχώρηση ενός κράτους - μέλους;

Στο αίτημά του, ο Dos Santos υποστηρίζει ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό, με την έννοια ότι είναι απλά συμβουλευτικού χαρακτήρα και δε δημιουργεί καμία υποχρέωση εφαρμογής του αποτελέσματος».

Αυτή είναι μόλις η πρώτη από μία σειρά παρόμοιων υποθέσεων, τις οποίες προετοιμάζουν κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες της χώρας.

Προφανώς, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά, με τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμένουν διχασμένοι και τις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών της ΕΕ να μην είναι ικανοποιημένες από τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα που δημιουργούνται.

Πηγή: theguardian.com

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)