logo-print

Σε δέκα ημέρες η πρώτη προσπάθεια για να αποτραπεί δικαστικά το Brexit

Υποστηρίζεται πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ενώ δικαίωμα να θέσει σε εφαμογή το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ έχει μόνο το κοινοβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός

08/07/2016

16/11/2017

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Σε λιγότερο από δέκα πέντε ημέρες από σήμερα θα αρχίσει η ακροαματική διαδικασία για την πρώτη δικαστική προσπάθεια να αποτραπεί το Brexit.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας όρισε την 19η Ιουλίου ως την ημέρα διεξαγωγής της προκαταρκτικής ακρόασης για την υπόθεση που φέρνει ενώπιόν του ο Βρετανός πολίτης Deir Dos Santos.

Ο Dos Santos υποστηρίζει ότι μόνο το βρετανικό κοινοβούλιο - και όχι ο πρωθυπουργός - έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Brexit: Τι προβλέπει η Συνθήκη της ΕΕ για την αποχώρηση ενός κράτους - μέλους;

Στο αίτημά του, ο Dos Santos υποστηρίζει ότι «το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά δεσμευτικό, με την έννοια ότι είναι απλά συμβουλευτικού χαρακτήρα και δε δημιουργεί καμία υποχρέωση εφαρμογής του αποτελέσματος».

Αυτή είναι μόλις η πρώτη από μία σειρά παρόμοιων υποθέσεων, τις οποίες προετοιμάζουν κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες της χώρας.

Προφανώς, το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικά, με τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να παραμένουν διχασμένοι και τις κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών της ΕΕ να μην είναι ικανοποιημένες από τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα που δημιουργούνται.

Πηγή: theguardian.com

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send