logo-print

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και cloud computing: το μέλλον της δημόσιας διοίκησης στην ΕΕ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με τα ψηφιακά δεδομένα να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, η προστασία τους αλλά και η πρόσβαση σε αυτά είναι οι κύριοι άξονες γύρω από τους οποίους η βιομηχανία της πληροφορικής και οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν το μέλλον του cloud computing.

Η ιδέα του να βρίσκονται τα δεδομένα “ανοικτά” σε ένα cloud σίγουρα δεν ενσαρκώνει τις τρέχουσες αντιλήψεις για την ασφάλεια των πληροφοριών, η οποία επιτυγχάνεται μέσω περιορισμών, τειχών προστασίας κλπ. Εντούτοις, η προσέγγιση αυτή, που προβλέπει ανοικτά αλλά ταυτόχρονα ασφαλή δεδομένα, κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη, ιδιαίτερα όταν αφορά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε απομακρυσμένη τοποθεσία.

«Ένα από τα εμπόδια στην καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των τεχνολογιών cloud είναι η ενδεχόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης από τους χρήστες, ειδικά αναφορικά με ζητήματα ασφάλειας πληροφοριών», τονίζει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υπεύθυνη για την ψηφιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Neelie Kroes.

Μια πρόσφατη έρευνα της Ponemon, η οποία πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 621 επαγγελματίες στο χώρο της πληροφορικής σχετικά με τη χρήση δημόσιων υπηρεσιών cloud, όπως το Dropbox ή το Google drive, καταδεικνύει το μέγεθος των ανησυχιών αυτών.

Συγκεκριμένα, μόλις το 11% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν πιθανό να εντοπίσει απώλεια δεδομένων σε cloud, το 80% ανησυχεί για τις αρνητικές συνέπειες αναφορικά με ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας , το 69% δήλωσε άγνοια ως προς το αν το προσωπικό τους χρησιμοποιεί υπηρεσίες cloud, ενώ το 66% θεωρεί ότι η χρήση υπηρεσιών cloud περιέχουν αρκετά μεγάλο ρίσκο.

Μέθοδοι κρυπτογράφησης, τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και η χορήγηση πιστοποιητικών ασφαλείας φαίνεται πως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αξιοπιστίας, μόνο όμως τμηματικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) ανακοίνωσε πρόσφατα την έκδοση μιας σειράς πιστοποιητικών πιστοποίησης για υπηρεσίες cloud, η επίτροπος Koes δήλωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις για 100% ασφάλεια δεδομένων.

Η μετά Snowden εποχή και ο ρόλος της Γερμανίας

Μετά τις αποκαλύψεις από τον Edward Snowden, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, μίλησε δημόσια για την ανάγκη ύπαρξης ενός ευρωπαϊκού cloud, όπου τα δεδομένα των Ευρωπαίων πολιτών θα βρίσκονται σε βάσεις δεδομένων εντός ΕΕ και ως εκ τούτου θα εφαρμόζονται οι κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.

Η Γερμανία είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Συνεργασίας για το Ευρωπαϊκό Cloud (European Cloud Partnership), μιας ομάδας εκπροσώπων κρατών και εταιρειών υπό την αιγίδα της Κομισιόν, η οποία έχει ως σκοπό τη δημιουργία ενός ανοιχτού και διαλειτουργικού cloud, όπου τα δεδομένα θα αποθηκεύονται online.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η σταδιακή μετάβαση των δημόσιων διοικήσεων σε ένα ασφαλές περιβάλλον cloud εμπλουτισμένο με διάφορες εφαρμογές, όπου μόνο οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους.

Πλεονεκτήματα

Η συνεργασία αυτή για ένα κοινό ανοιχτό cloud φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους της.

Καταρχάς, οι επενδύσεις σε υπηρεσίες cloud με βάση την Ευρώπη και η σταδιακή μετακίνηση της δημόσιας διοίκησης σε αυτές, θα έθετε τις βάσεις για την εξέλιξη μιας βιομηχανίας cloud που θα μπορούσε να δημιουργήσει 2,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και θα έδινε ώθηση 160 δις ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ΕΕ μέχρι το 2020.

Πέρα από την αυξημένη ασφάλεια για τα δεδομένα των χρηστών, σημαντικά αναμένονται να είναι τα οφέλη και για το περιβάλλον, δεδομένης της μείωσης ενεργειακού κόστους που θα επέφερε η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Οι εταιρείες που θα αναλάβουν την ανάπτυξη των υποδομών του δικτύου που θα απαιτηθεί είναι, χωρίς αμφιβολία, οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι του εν λόγω εγχειρήματος. Εξίσου αναμφίβολα όμως η πρωτοβουλία αυτή δέχεται έντονο «πόλεμο» από τους υπάρχοντες τεχνολογικούς κολοσσούς –στη συντριπτική πλειοψηφία τους αμερικανικοί- που παρέχουν υπηρεσίες cloud.

Επανάσταση… σε σχήμα αυγού

Η μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο cloud θα αποτελούσε μια "εκ των έσω" επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Αυτή η επανάσταση παρομοιάστηκε από την Huawei, τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύων τηλεπικοινωνιών στην Κίνα και έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. με ένα αυγό.

«Το να σπάει ένα αυγό από μέσα σημαίνει αναγέννηση. Το να το σπάει απέξω παρέχει απλά τροφή». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην καμπάνια της η Κινεζική εταιρεία, όταν σπάει ένα αυγό υπάρχουν δύο πιθανές καταλήξεις, ανάλογα με το πως θα σπάσει: ή να δημιουργηθεί ένας νεοσσός ή να καταλήξει στο τηγάνι…

Εικόνα από τον χρήστη justgrimes στο flickr.com

Πηγή: euractiv.com
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
send