logo-print

Έκκληση για δημιουργία οnline συντάγματος από τον "πατέρα" του web

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη δημιουργία του παγκόσμιου ιστού, γνωστού ως world wide web και ακόμα πιο γνωστού ως www ή απλά "the web", ο εφευρέτης του, Sir Tim Berners-Lee, εξέφρασε την ανάγκη ύπαρξης μιας online “Magna Carta”, η οποία θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία του διαδικτύου καθώς και τα δικαιώματα των χρηστών του παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον 58χρονο guru της πληροφορικής, ο παγκόσμιος ιστός βρίσκεται υπό μια διαρκώς αυξανόμενη επίθεση, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, γεγονός που καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ύπαρξη ενός πλαισίου κανόνων που θα προστατεύουν τις αρχές ενός ανοικτού και ουδέτερου συστήματος.

Με την πρωτοβουλία του με όνομα «Ο ιστός που θέλουμε», ο Berners-Lee προσπαθεί να συνδιαμορφώσει, με τη συνδρομή απλών χρηστών, εταιρειών και κυβερνήσεων, μια λίστα δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή ανά χώρα. Απώτερος σκοπός είναι η δημιουργία «ενός ψηφιακού συντάγματος με παγκόσμια ισχύ».

«Εάν δεν έχουμε ένα ανοιχτό και ουδέτερο διαδίκτυο, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε διαφανή διακυβέρνηση, καλή δημοκρατία, ιατρική περίθαλψη, συνδεδεμένες κοινότητες και πολυπολιτισμικότητα. Δεν είναι αφελές να πιστεύουμε ότι μπορούμε να έχουμε όλα αυτά, αφελές είναι να θεωρούμε ότι θα τα πετύχουμε χωρίς να προσπαθούμε», δήλωσε ο «πατέρας» του παγκόσμιου ιστού.

Σύμφωνα με τον εφευρέτη του web, γύρω από τους κύριους άξονες του «Συντάγματος του διαδικτύου», όπως η πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο, η ελευθερία λόγου, η υπεύθυνη χρήση της ανωνυμίας και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, είναι δυνατό να επιτευχθεί μια ενιαία προσέγγιση σχετικά με ζητήματα ηθικής φύσεως της τεχνολογίας.

«Χρειαζόμαστε δικηγόρους και πολιτικούς που μπορούν να καταλάβουν από προγραμματισμό και το τι μπορεί να γίνει με έναν υπολογιστή. Είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε νομικούς θεσμούς, ιδιαίτερα σε σχέση με ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς αρκετοί από αυτούς φαίνεται να φτιάχτηκαν κυρίως για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εταιρειών παραγωγής ταινιών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανός επιστήμονας.

Υπέρμαχος ενός ενιαίου, ελεύθερου και ουδέτερου διαδικτύου, ο Berners-Lee επισημαίνει τον κίνδυνο «βαλκανιοποίησης» του παγκοσμίου ιστού, λόγω των πρακτικών ορισμένων κρατών αλλά και οργανισμών να διαμορφώνουν τον ψηφιακό κόσμο με τους δικούς τους ξεχωριστούς κανόνες για τη λογοκρισία και το εμπόριο.

Έχοντας διατυπώσει επανειλημμένα δημόσιες κριτικές εναντίον των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών για τις πρακτικές υποκλοπών που εφαρμόζουν, ο Berners-Lee τονίζει ότι ο κυριότερος κίνδυνος για την πλημμελή προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών είναι ότι οι χρήστες συχνά θεωρούν δεδομένη την παραβίασή τους.

Δηλώνει, τέλος, αισιόδοξος για την εξέλιξη του project του “web we want”, υπογραμμίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουν οι απλοί χρήστες τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ένα διασπασμένο διαδίκτυο και να παλέψουν για ένα ελεύθερο διαδίκτυο».

Πηγή: theguardian.com
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

send