logo-print

Οδηγίες για την εφαρμογή των νέων διατάξεων σχετικά με την προσωρινή σύνταξη

Τι αλλάζει στο ισχύον νομικό καθεστώς όσον αφορά την προσωρινή σύνταξη

03/07/2016

16/11/2017

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Με απόφασή του, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο ισχύον νομικό καθεστώς όσον αφορά την προσωρινή σύνταξη με το άρθρο 29 του Νόμου 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιχνιδιών και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, οι διατάξεις του άρθρου 29 αφορούν τους μισθωτούς ασφαλισμένους του Ιδιωτικού Τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα πρόσωπα του άρθρου 40 (αγρότες και λοιπά πρόσωπα υπαγόμενα στην ασφάλιση του ΟΓΑ), που υπάγονται στην ασφάλιση των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων καθώς και του ΕΦΚΑ μετά την έναρξη λειτουργίας του σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 51 του νόμου, 2 και θεσπίζουν νέο νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης.

Οι διατάξεις αυτές :

α) αφορούν στην έκδοση προσωρινών αποφάσεων κύριας σύνταξης και όχι επικουρικής,

β) εκτός από τις συντάξεις γήρατος, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1, αποφάσεις για χορήγηση προσωρινής σύνταξης εκδίδονται και για συντάξεις λόγω αναπηρίας και θανάτου, κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου.

Όπως προβλέπεται ρητά στην παράγραφο 8, η απόφαση προσωρινής σύνταξης εκδίδεται εντός χρονικού διαστήματος 2 μηνών από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Η προθεσμία αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις όπου υφίσταται χρόνος διαδοχικής ασφάλισης στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς, σύμφωνα με την παρ.6.

Κατά ρητή πρόβλεψη της παραγράφου 10, η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται κατά απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία ή για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του ν.612/1977 είτε με βάση διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές και ισχύουν κάθε φορά ή με βάση διατάξεις που αναφέρονται στα πρόσωπα του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του Π.δ. 169/2007 (Α 210) είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές, όπως ισχύουν κάθε φορά.

Σημειώνουμε ότι για την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης θα πρέπει να προκύπτει αποδεδειγμένα αναπηρία τουλάχιστον 50%.

Ολόκληρη την απόφαση Φ.80000/οικ29336/1164 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ