logo-print

Ποινικοποιείται ο γάμος παιδιών σε Γκάμπια και Τανζανία

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 1 στα 3 κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες παντρεύονται πριν την ηλικία των 18

10/07/2016

16/11/2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Μία ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των ανηλίκων σην Αφρική έλαβαν οι κυβερνήσεις σε Γκάμπια και Τανζανία, καθώς ανακοίνωσαν το τέλος της πρακτικής των γάμων παιδιών.

Μόλις πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Γκάμπια, Yahya Jemmah, ανακοίνωσε ότι από την 6η Ιουλίου οι γάμοι με παιδιά είναι παράνομοι σε όλη τη χώρα, με τις ποινές που περιμένουν τους παραβάτες να είναι ιδιαίτερα αυστηρές.

Συγκεκριμένα, οι ποινές φυλάκισης μπορούν να φτάσουν τα 20 χρόνια για τον ενήλικο σύζυγο, τα 21 χρόνια για τους γονείς του ανήλικου, ενώ εκείνοι που γνωρίζουν για γάμο του ανηλίκου και δεν κάνουν κάτι γι’ αυτό, απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και 10 ετών.

Ο σχετικός νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέχρι την 21η Ιουλίου.

Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τανζανίας έκρινε παράνομους τους γάμους ανηλίκων και αντισυνταγματική την εθνική νομοθεσία περί γάμων (Tanzania Law of Marriage Act).

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, ο γάμος οποιουδήποτε ατόμου κάτω των 18 ετών είναι παράνομος, ακόμα και αν υπάρχει η συγκατάθεση των γονέων.

Οι γάμοι παιδιών είναι ένα διεθνές και ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, καθώς, ανήλικες νύφες μπορούν να βρεθούν σε όλον τον κόσμος, από την Ασία και τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με το Girls Not Brides, 1 στα 3 κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες παντρεύονται πριν την ηλικιά των 18, ενώ υπολογίζεται πως περισσότερες από 700 εκατομμύρια (ενήλικες πλέον) γυναίκες έχουν παντρευτεί όσο ήταν ακόμη παιδιά.

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send