logo-print

Διευκρινίσεις για την προστασία τραπεζικού λογαριασμού από κατασχέσεις σε περίπτωση χρεών

Διευκρινίσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με αφορμή δημοσιεύματα για θέματα ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο

11/07/2016

16/11/2017

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως Ι - Γενικό Μέρος Γ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με αφορμή δημοσιεύματα για θέματα ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι:

1. Όπως είναι γνωστό (ν. 4254/2014), οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα, με απλή διαδικασία, να δηλώσουν στο TAXIS έναν (μοναδικό) τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο υπάρχει προστασία από κατασχέσεις, μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ το μήνα.

Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό, με αποτέλεσμα να καταγράφονται διαμαρτυρίες από πολίτες, που εάν είχαν δηλώσει το λογαριασμό αυτό, θα είχαν λάβει την προβλεπόμενη προστασία.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΛ. 1222/2015 σχετικά με το ακατάσχετο των τραπεζικών καταθέσεων

2. Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού).

3. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων οφειλετών έγινε βάσει νόμου, που ισχύει από το 2011 (άρθρο 9 του ν. 3943/2011), και είναι η τρίτη φορά που εφαρμόζεται (οι προηγούμενες δύο ήταν το 2011 και το 2013).

Αποτελεί ένα από τα μέτρα, που λαμβάνουμε για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.

Η Διαμεσολάβηση
Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)