logo-print

Οι νέες ρυθμίσεις για το ακατάσχετο - Ποια τα όρια

Τι ισχύει για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και τραπεζικούς λογαριασμούς έπειτα από τις τροποποιήσεις του 4336/2015

25/08/2015

16/11/2017

Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Τροποποιήσεις στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με το ακατάσχετο σε χέρια τρίτων περιελάμβανε ο νόμος 4336/2015.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο Δ1 του άρθρου 2 του 4336, προβλέπει ότι της κατασχέσεως εις χείρας τρίτων εξαιρούνται:

Οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο από χίλια (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται στις κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος του νόμου (19/8), ανεξαρτήτως του χρόνου γένεσης των απαιτήσεων του Δημοσίου, καθώς και στις ήδη επιβληθείσες ενεργείς κατασχέσεις για τις απαιτήσεις του οφειλέτη έναντι του τρίτου που γεννώνται από την έναρξη ισχύος του.

Παράλληλα, προβλέπεται πως οι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Συνεπώς, ακατάσχετοι θα είναι οι μισθοί συντάξεις και επιδόματα κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ θα επιτρέπεται η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας, προσωπικούς και κοινούς, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 1.250 ευρώ.

Παράλληλα, σε μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα από 1.001 έως 1.500 ευρώ το μήνα που καταβάλλονται κάθε μήνα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από τα χίλια και το 100% πάνω από τα 1500 ευρώ.

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

send