logo-print

Στη Bουλή το σχέδιο νόμου για το κυβερνοέγκλημα και τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών

Κύρωση της Σύμβασης της Βουδαπέστης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών

13/07/2016

16/11/2017

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Κύρωση της Σύμβασης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και ενσωμάτωση της Οδηγίας για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών.

Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο (Σύμβαση της Βουδαπέστης) και του Προσθέτου Πρωτοκόλλου της, σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω Συστημάτων Υπολογιστών και η μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2013/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών.

Διαβάστε επίσης: Εγκρίθηκε η νέα Οδηγία την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι προβλέπει

Η Σύμβαση για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο ήταν ένα πρωτοποριακό κείμενο για την εποχή του (υπεγράφη το 2001), κύρια επιδίωξη του οποίου είναι η θέσπιση κανόνων δικαίου, με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο Διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, η Σύμβαση στοχεύει:

1. Στην εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών σε ό,τι αφορά στην ποινικοποίηση συγκεκριμένων συμπεριφορών, όπως είναι η παράνομη πρόσβαση σε σύστημα υπολογιστή, η διάδοση υλικού παιδικής πορνογραφίας κλπ και στην υποχρέωση επιβολής των κατάλληλων ποινικών κυρώσεων για τον κολασμό τους.

Δείτε τις προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα εδώ.

2. Στη συμπλήρωση των δικονομικών διατάξεων, που ισχύουν στα Συμβαλλόμενα Μέρη, προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα των Δικαστικών και Αστυνομικών Αρχών να διεξάγουν τις έρευνές τους «σε πραγματικό χρόνο» ("in real  time", "en temps reel"), ώστε να συλλέγουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, στα γεωγραφικά όρια της εκάστοτε εθνικής επικράτειας, πριν τα στοιχεία αυτά χαθούν και

3. Στην προσαρμογή των κανόνων που περιέχονται στις Συμβάσεις τον Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την έκδοση και τη δικαστική συνδρομή.

Πέραν των παραδοσιακών τρόπων επικοινωνίας, η Σύμβαση προβλέπει τη δημιουργία ενός δικτύου σημείων επαφής τα οποία θα λειτουργούν, σε εικοσιτετράωρη βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Η Σύμβαση δεν έχει ως μόνα αντικείμενο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στον Κυβερνοχώρο υπό στενή έννοια (γνήσια εγκλήματα του διαδικτύου), αφού εφαρμόζεται και σε ποινικά αδικήματα η καταστολή των οποίων προϋποθέτει τη συλλογή αποδείξεων ηλεκτρονικής φύσης (εγκλήματα δια του διαδικτύου).

Παράλληλα, με το σχέδιο νόμου ενσωματώνεται η Οδηγία 2013/40/ΕΕ, με την οποία θεσπίζονται οι απαραίτητοι κανόνες σχετικά με τα ποινικά αδικήματα και τις αντίστοιχες κυρώσεις στον τομέα των επιθέσεων κατά συστημάτων πληροφοριών.

Σκοπός της Οδηγίας είναι η διευκόλυνση της πρόληψης των αδικημάτων αυτών και η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ δικαστικών και άλλων αρμόδιων αρχών.

Δείτε ολόκληρο το σχέδιο νόμου, όπως κατατέθηκε στη Βουλή, εδώ.

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

send