logo-print

Παρέμβαση της ICANN για να μην προχωρήσει η κατάσχεση των domain του Ιράν, της Β. Κορέας και της Συρίας

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Η εποπτική αρχή του αμερικανικού διαδικτύου, η ICANN, υπέβαλε αίτημα την περασμένη εβδομάδα ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου, προκειμένου να σταματήσει την κατάσχεση των domains του Ιράν, της Συρίας και της Β. Κορέας.

Η προσπάθεια κατάσχεσης αυτών των ονομάτων χώρου αποτελεί κομμάτι μιας υπόθεσης που είχε ξεκινήσει από τις οικογένειες τεσσάρων Αμερικανών που είχαν τραυματιστεί σε επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ το 1997.

Οι οικογένειες των θυμάτων δικαιώθηκαν το 2003, και το Ιράν, το οποίο δεν εκπροσωπήθηκε ποτέ στη δίκη, υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 109 εκατ. δολαρίων. Όπως ήταν φυσικό, το Ιράν δε συμμορφώθηκε με την απόφαση αυτή και από τότε οι οικογένειες αναζητούν περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με το Ιράν και βρίσκονται στις ΗΠΑ προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους.

Πρόσφατα, λοιπόν, επιχείρησαν να προχωρήσουν στην κατάσχεση των καταλήξεων ονομάτων χώρου (country-code top-level domains) .ir, .sy και .kp.

Η ICANN τόνισε ότι, παρά το γεγονός ότι συμπάσχει απόλυτα με τις οικογένειες των θυμάτων, οποιαδήποτε κατάσχεση των εν λόγω ονομάτων χώρου θα καθιστούσε τις καταλήξεις αυτές άχρηστες. Προσέθεσε δε, ότι αρκετές επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες φιλοξενούνται σε αυτά τα ονόματα και ως εκ τούτου δε θα ήθελε να βλάψει με τέτοιο τρόπο μια συγκεκριμένη κοινότητα του διαδικτύου.

Άγνωστο παραμένει ακόμα το γιατί βρέθηκαν στο στόχαστρο των οικογενειών των θυμάτων τα domains της Συρίας και του Ιράν.

Πηγή: bbc.com
Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send