logo-print

Αυτοκίνητα χωρίς οδηγό: Ιστοσελίδα σας ζητά να επιλέξετε με ποιον θα πρέπει να συγκρουστούν σε περίπτωση ατυχήματος

Moral Machine: Ένα πολύ ενδιαφέρον project του ΜΙΤ για τα ηθικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση αυτό-οδηγούμενων αυτοκινήτων

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες εταιρείες, όπως η Google, η Telsa και η Uber, πειραματίζονται σε προχωρημένο στάδιο με self-driving cars (αυτό-οδηγούμενα αυτοκίνητα ή αυτοκίνητα χωρίς οδηγό), τα νομικά και ηθικά ερωτήματα που ανακύπτουν από τη χρήση τους πληθαίνουν.

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ωστόσο ορισμένες αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ληφθούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Διαβάστε επίσης: Ποιος θα φέρει την ευθύνη σε ατύχημα με αυτοκίνητο χωρίς οδηγό;

Για παράδειγμα, αν ένας πεζός τρέχει μέσα στη μέση του δρόμου, θα πρέπει το self-driving car να κάνει ελιγμό αποφυγής και να διακινδυνεύσει τη ζωή του οδηγού ή να συνεχίσει και να χτυπήσει τον πεζό; Παίζει κάποιο ρόλο η ηλικία ή η ιδιότητα του οδηγού και του πεζού; Ο αριθμός των απωλειών;

Αυτά είναι ορισμένα από τα ηθικά διλήμματα που τίθενται από τη χρήση των self-driving cars και στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι δημιουργοί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές του MIT (Massachusetts Institute of Technology) ανέπτυξαν τη διαδικτυακή εφαρμογή Moral Machine, η οποία επιτρέπει στο χρήση να επιλέξει τι θα πρέπει να κάνουν τα self-driving cars σε μία σειρά από υποθετικά σενάρια.

Πιθανότατα δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις, ωστόσο, projects σαν αυτό είναι απαραίτητα προκειμένου να υπάρξει δημόσιος διάλογος για ηθικά και νομικά ζητήματα, προτού τα self-driving cars τεθούν σε μαζική κυκλοφορία στους δρόμους.

Επισκεφθείτε το Moral Machine εδώ.

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση