logo-print

Επικυρώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

04/10/2016

16/11/2017

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

 

Η συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η πρώτη διεθνής, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, εφόσον πληρούνται πλέον όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και μάλιστα πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο, χάρη στη σημερινή ιστορική ψηφοφορία του ΕΚ για την επικύρωσή της από την ΕΕ.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, χώρες που αποτελούν σημαντικές πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα συναντηθούν το Νοέμβριο στη συνάντηση όλων των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας του Παρισιού στο Μαρρακές.

Το Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του για την επικύρωση της συμφωνίας από την ΕΕ με 610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να την επικυρώσουν τουλάχιστον 55 μέλη που καλύπτουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η πρώτη προϋπόθεση (τα 55 μέλη) έχει ήδη εκπληρωθεί.

Η σημερινή ψηφοφορία όμως οδηγεί στην πλήρωση και της δεύτερης προϋπόθεσης θέτοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη διεθνή συμφωνία σε ισχύ.

Τώρα που έχει την έγκριση του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει και επισήμως την απόφαση, ώστε η ΕΕ μαζί με τα 7 κράτη μέλη που έχουν ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσης, να μπορέσουν να καταθέσουν τα έγγραφα επικύρωσης στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου.

Οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν την Πέμπτη ένα ψήφισμα για τις προτεραιότητές τους για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών που θα ξεκινήσει το Νοέμβριο στο Μαρρακές και θα αφορά τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού.

 

Τα επτά κράτη μέλη, τα οποία έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι στιγμής: η Ουγγαρία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Η νομική δεσμευτικότητα μίας ενδεχόμενης συμφωνίας στο Παρίσι και το δίλημμα Ομπάμα

Αυτά τα επτά κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ, απαιτούνται επικυρώσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 55 Μέλη και το 55% των παγκόσμιων εκπομπών.

Μέχρι σήμερα 62 Μέλη, αντιπροσωπεύοντας το 51,89% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει επισήμως τα έγγραφα επικύρωσης, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 12% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και χάρη στην επικύρωση της ΕΕ, η συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ εγκαίρως για τη διάσκεψη COP 22 για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στο Μαρακές από τις 7 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016.

Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση
Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send