logo-print

Προς ενσωμάτωση η Οδηγία σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία

Σε περίπτωση προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, οι αιτούντες λαμβάνουν δωρεάν νομική συνδρομή, υπό τους όρους των διατάξεων του ν. 3226/2004

11/10/2016

16/11/2017

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του για την προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία.

Οι διατάξεις του υπό διαβούλευση σ/ν εφαρμόζονται σε όλες τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας που υποβάλλονται στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, περιλαμβανομένων των συνόρων ή στις ζώνες διέλευσης της χώρας καθώς και σε όλους τους ανηλίκους πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, ακόμα και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας, με την επιφύλαξη τυχόν ευνοϊκότερων διατάξεων.

Το σ/ν περιλαμβάνει μία σειρά διατάξεων αναφορικά με διάφορα ζητήμτα, όπως η ενημέρωση των αιτούντων διεθνή προστασία, η διαμονή και η ελευθερία κυκλοφορίας τους, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εκπαίδευσή τους αλλά και θέματα που αφορούν σε ανήλικους και θύματα βασανιστηρίων και βίας.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι αρμόδιες Αρχές παραλαβής και εξέτασης αίτησης διεθνούς προστασίας ή οι Αρχές στις οποίες πιθανόν να απευθυνθεί ο αιτών διεθνή προστασία πριν την πλήρη καταγραφή της αίτησής του, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 1Β του Ν. 4375/16, ενημερώνουν τον αιτούντα για τις συνθήκες υποδοχής στην Ελλάδα και για τις υποχρεώσεις προς τις οποίες πρέπει να συμμορφώνεται σε σχέση με τις συνθήκες υποδοχής, χορηγώντας σε αυτόν ενημερωτικό έντυπο σε γλώσσα που κατανοεί.

Στο ενημερωτικό έντυπο περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις οργανώσεις ή ομάδες προσώπων που παρέχουν νομική, ιατρική ή ψυχολογική συνδρομή καθώς και τις οργανώσεις, οι οποίες δύνανται να συνδράμουν τους αιτούντες ή να τους ενημερώνουν για τις υπάρχουσες συνθήκες και υπηρεσίες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Προσφυγές και δωρεάν νομική συνδρομή

Οι αιτούντες διεθνή προστασία έχουν δικαίωμα να ασκήσουν αίτηση θεραπείας ή ιεραρχική προσφυγή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 2690/1999 (Α΄45), κατά της απόφασης που περιορίζει ή διακόπτει την παροχή των συνθηκών υποδοχής.

Κατά της απορριπτικής απόφασης που εκδίδεται επί της ανωτέρω προσφυγής, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ασκήσει αίτηση ακυρώσεως σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 του Ν.3068/2002 (ΦΕΚ Α΄-274).

Σε περίπτωση προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, οι αιτούντες λαμβάνουν δωρεάν νομική συνδρομή και εκπροσώπηση, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις των διατάξεων του ν. 3226/2004, οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως.

Στη διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, μπορείε να συμμετέχετε εδώ.

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send