logo-print

Άρθρο 21 - Νόμος 2741/1999 - Συμπλήρωση και τροποποίηση διατάξεων της τουριστικής νομοθεσίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/09/1999

Υπό κωδικοποίηση
Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

1. α) Η παρ. 1 Β του άρθρου 2 του ν 2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α') αντικαθίσταται ως ακολούθως

'Β. 'Μη κυρία ξενοδοχειακά κσταλύματα

α)Τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες

β. Ενοικιαζόμενα δωμάτια σε συγκρότημα, μέχρι 10 δωματίων

γ Ενοικιαζόμενο επιπλωμένε δ'α^ε.Ήαμ^το'

β) Μετά την παρ. IB του άρθρου 2 του ν 2'6071993 προστίθεται παρ. 1Γ. που έχει ως ακολούθως Τ "Χώροι οργανωμένης κατοοχπνωσης με? ή χωρίς οικίσκους"

γ) Στο τέλος της παρ. 12 του άσθοου 4 του ν. 2160·' 1993 προστίθενται τα ακόλουθα:

"Εκτός της ως άνω ποινής, οι ποοαβάτες καταβάλλοιιν διοικητικό πρόστιμο Ι«1ιους πενήντα χιλιάδων (50.00Q! δραχμών κατ άτομο, το οποίο, κατ εξαίρεση, επιβάλλεται και εισπράττεται από τον σργανισιιά τοπικής αυτοδιοίκησης, οτα διοικητικό όρια του οποίου πραγματοποιείται η παράβαση των διατάξεων της παραγράφου αυτής,"

2. α) ΚσθίΓρώνετοι Ειδικό Σήμα Ποιότητας γισ την Ξλλπνική Κουζίνα, που χορηγείται σε κάθε μορφής κέντρα εστίασης και αναψυχής. Με το ειδικό συτό σήμα πιστοποιείται όπ η συγκεκριμένη επιχείρηση προσφέρει ενα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων ελληνικής κουζίνας σε συνδυασμό με αντίστοιχα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών, που ελέγχεται από τα ειδικό συλλογικό όργανο της ncp γ της παρούσας παραγράφου.

Β) Το Ειδικό Σήμα χορηγείται με απόφαση του Ξ.Ο.Τ.. ύστερα από σχετική αίτηση της ενδιαφερόμενης επι-χειρι·οης.

ν) Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, η οποία εκδίδεται μετά γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο Τ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όρο; ks; οι προϋποθέσεις χορήγησης του Ειδικού Σήματος, η διάρκεια ιαχύος τσυ, τα ειδικά συλλογικά όργανα ελέγχου της ποιότητας των εδεσμάτων και της συνολικής προσφοράς των υπηρεσιών, οι διαδικασίες ελέγχου, ο* λόγοι κα: η διαδικασία ανάκλησης της απόφασης χορήγηοης του Ειδικού Σήματος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Στα ειδικά συλλογικά όργανα της παραγράφου αυτής είναι δυνατόν να μετέχουν εκπρόσωποι φορέων του δηυοο'.ου και του ιδιωτικού τομέα.

δ) Με την απόφαση χορήγησης του Ειδικού Σήματος ιης παρούσας παραγράφου είναι δυνατόν να εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις που ορίζοντοι με την υπουργική απόφαση της περ. γ', τις οποίες καλείται vc τηρήσει η επιχείρηση, προκείμενου να διστηρήσε; το Ειδικό Σήμα σε όλη τη διάρκεια ισχύος τσυ, vc τίθενται προθεσιιίες πλήρωσης "ων προϋποθέσεων αυτών κα: νο ορίζονται προσθετοί έλεγχοι.

ε; Αποκλείεται οποιαδήποτε ευθύνη του Ε.Ο.Τ. για αποζημίωση τρίτων από τη χορήγηση του Ειδικού Σή-',ιατος.

3. α) Κάθε επάγγελμα, η άσκηση του οποίου πραγματοποιείται οπό φυσικό πρόσωπο και δεν προϋποθέτει επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αυν;ο:ά εκμίσθωση εξαρτημένης εργασίας, υπηρεσιών π έ^γσυ προς του-ριατίκη επιχείρηση η απευθείας προς τουρίστες ημεδαπούς η αλλοδαπούς, είναι δυνατόν vc χαρακτηρίζεται ?τουριστικό επάγγελμα" και να υπάγεται στην εποπτεία του Ε.Ο Τ . Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε Ο.Τ. η οποίο εκδίδεται μετά σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Τ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι δυνατόν να υπάγονται στα τουριστικό επαγγέλματα και να προσδιορίζονται εννοιολογικά και άλλα είδη τουριστικών επαγγελμάτων, εκτός εκείνων τα οποία ρυθμίζονται ήδη από τις ισχύουσες διατάξεις.

β) Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδεται μετά από γνωιιη του Γενικού Γραμματέα του EOT., ορίζονται οι προϋποθέσεις, τα προσόντα, τα δικαιολογητικά, οι σχετικές αρμοδιότητες των οργάνων του EOT. και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη χορήγηση άδειας άσκηοης των τουριστικών επαγγελμάτων της προηγούμενης παραγράφου και την άσκηση της εποπτείας του Ε Ο.Τ. οε αυτά.

4. Η διάταξη του εδαφίου β της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 2150' 1993 αντικαθίσταται ως ακολούθως.

"β. Τουρισπκές επιχειρήσεις οποιασδήποτε κατηγορίας και λειτουργικής μορφής, που λειτουργούν χωρίς το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του παρόντος Ειδικό Σημα λειτουργίας, λόγω λήξης της ισχύος, ανάκλησης ή αφαίρεσης του χορηγηθέντος σήματος ή λόγω του γεγονότος όπ ουδέποτε έλαβαν Ειδικό Σήμα, είναι δυνατόν να σφραγίζονται, υστέρα από απόφαση του Ε.Ο.Τ., από όργανα αυτού με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής. Όποιος παραβιάζει τις σφραγίδες τιμωρείται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 178 του Ποινικού Κώδικα."

5. Τα ταυρισπκά καταλύματα που τυχόν λειτουργούν χωρίς Ειδικό Σήμα Ε.Ο.Τ., όλων των λειτουργικών μορ -φών των παραγράφων 1 και 2 του ν. 2160/1993, με εξαίρεση τα λειτουργούντα σε κορεσμένες περιοχές, της απόφασης του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας αριθ 53Β866/ειδ.135/Ε.Ο.Τ./Β6 (ΦΕΚ 797 Β') δύνανται να λάβουν κατ' εξαίρεση Ειδικό Σήμα Ε.Ο.Τ, εφόοον υτιοβάλλουν σχετική αίτηση εντός προθεσμίας τριών (3) υηνών από τη δημοσίευση του παρόντος. Όσον αφορά στα δικαιολογητικά που υποβάλλονται κοι" τις προϋποθέσεις και διαδικασίες νομιμοποίησης των καταλυμάτων αυτών εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 4. 5 και 7 τσυ άρθρου 3 και 3 του άρθρου 6 του ν 2160/1993 και οι σχετικές εκτελεστικές αυτού πράξεις.

6, Οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων με δυναμικότητα άνω των 15 δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων με δυναμικότητα άνω των 20 δωματίων, που λειτουργούν με αντίστοιχο Ειδικά Σήμα Ε.Ο.Τ. κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, κατατάσσονται υποχρεωπκά σε αντίστοιχη, με τις τεχνικές προδιαγραφές τις οποίες.πληρούν, λειτουργική μορφή και τάξη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων της παρ. ΙΑ του άρθρου 2 του ν. 2160/1993. Η παραπάνω κατάταξη πραγματοποιείται από τις αρμόδιες ϋπηρεαίες του Ε.Ο.Τ., οι οποίες καλούν τους επιχειρηματίες να προσκομίσουν, εντός της προθεαμιας που τάσσεται για το σκοπό αυτόν, αρχιτεκτονικά σχέδια των παραπάνω καταλυμάτων, καθώς και τα λοιπά νόμιμα δικαιολογητικά για τη χορήγηση σήματος κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος. Τυχόν μη τήρηση της προθεσμίας αυτής σιιό τον επιχειρηματία επισύρει ως διοι-κηπκή ποινή την οριστική αφαίρεση του Ειδικού Σήματος ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων, η οποία επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Ε.Ο.Τ.. Νέο Ειδικό Σήμα είναι δυνατόν, στην περίπτωση ουτήν, να χορηγηθεί μόνο για λειτουργική μορφή κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος και εφόσον υποβληθούν τα νόμιμα δικαιολογητικά.

7. Τα δεύτερο και τρίτο εδάφια της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 2160/1993 (ΦΕΚ 118 Α), για την εξασφάλιση ορίου μέσης κατώτερης πληρότητας των ενοικιαζόμενων δωματίων, καταργούνται.

8, Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Γεωργίας προσδιορίζονται οι λειτουργικές μορφές και τάξεις των τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων που υπάγονται οε χρηματοδοτικά προγράμματα για την ανάπτυξη του αγροτουρι-σμού ανεξάρτητα από το φορέα κατάρτισης και εφαρμογής τους.

9 α Χρέη προς τον Ε.Ο.Τ. από οποιαδήποτε αιπα. βεβαιωμένα οτις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) ή μη, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή που καθίστανται και μετά αυτήν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά, δύνανται να ρυθμίζονται ύστερα απά αίτηση του οφειλέτη, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του E OT. με την οποία μπορεί να ορίζεται η εξόφληση των χρεών αυτών με καταβολή είτε εφάπαξ είτε τμηματικό σε δόσεις. Μετά την υποβολή της ως άνω αίτησης του οφειλέτη και μέχρι την εξόφληση του χρέους του κατά τις διατάξεις του παρόντος, αποκλείεται η εφαρμογή, ως προς τη ρύθμιση της ίδιας οφειλής, των διατάξεων του άρθρου 36 του ν. 2648/1998 (ΦΕΚ 238 Α'), η τυχόν δε αρξάμενη διαδικασία ρύθμισης βάσει των άρθρων αυτών αναστέλλεται μέχρι την αποπληρωμή του χρέους κατά τις διατάξεις ίου παρόντος. Ο αριθμός των δόσεων, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβούν τις 24 μηνιαίες, το ελάχιστο ύψος κάθε δόοεως και οι απαιτούμενες εγγυήσεις για την πληρωμή αυτών, οι εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων (τόκων υπερημερίας, ποινικών ρητρών, άλλων επιβαρύνσεων και λοιπών εξόδων), οι εν γένει προϋποθέσεις ιης ρύθμισης αυτής, οι συνέπειες της για τον οφειλέτη, η σχεπκή διαδικασία και τα παράβολα που απαιτείται να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στον Ε.Ο.Τ. για την ως άνω ρύθμιση, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος όρθρου καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

β Η παραγραφή των χρεών της παραγράφου I, για τα οποία υποβάλλεται αίτηση της υπαγωγής τους στη ρύθμιση της διάταξης αυτής και εκδίδεται σχεπκή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Τ., αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση.

γ. Για το διακανονισμό τμηματικής καταβολής οφειλών ποος τον Ε.Ο.Τ. του πάσης φύσεως προσωπικού που ιπηρετεί ή υπηρέτησε στον Ε.Ο.Τ. βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ ) ή μη, και οφείλονται από οποιαδήποτε αιτία από τη σχέση της υπηρεσίας του στον Ε.Ο.Τ.. με εξαίρεση τις περιπτώσεις υπεξαίρεσης ή απιστίας σε βάρος του Ε.Ο.Τ., δεν οφείλονται προσαυξήσεις και παράβολα.

δ. Οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 91 του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.), όπως ανπκαταστάθηκε με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 2579/199Θ (ΦΕΚ 31 Α'). δεν έχουν εφαρμογή στον Ε.Ο.Τ..

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5
Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send