logo-print

Άρθρο 15 - Προεδρικό Διάταγμα 128/2016 - Μέτρα Ασφάλειας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

07/12/2016

Κωδικοποιημένο
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου 12 του παρόντος, οι άδειες μεταφοράς ή διαμετακόμισης του παρόντος προεδρικού διατάγματος ισχύουν μόνο για τα είδη, τις ποσότητες, το χρόνο και τον τόπο που αναφέρονται σ' αυτές και χρησιμοποιούνται μια μόνο φορά. Αν κατά τη διάρκεια της ισχύος των ανωτέρω αδειών δεν γίνει χρήση τους, οι κάτοχοι αυτών υποχρεούνται εντός είκοσι (20) ημερών από τη λήξη τους να υποβάλουν στη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας το πρωτότυπο αυτών και σχετική υπεύθυνη δήλωση όπου δηλώνεται η μη χρήση τους.

2. Αντίγραφο των αδειών που προβλέπονται από το παρόν προεδρικό διάταγμα κοινοποιείται στην Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών για την άσκηση της αρμοδιότητας τους, καθώς και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, εφόσον η μεταφορά πρόκειται να γίνει με πλοίο ή αεροπλάνο, αντίστοιχα, για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας. Προς τον αυτό σκοπό οι αρμόδιες τελωνειακές και λιμενικές αρχές, καθώς και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υποχρεούνται να παρέχουν αμέσως η μία στην άλλη, καθώς και στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, κάθε στοιχείο που κατέχουν σχετικά με τις μεταφορές εκρηκτικών ή πυρομαχικών.

3. Οι κάτοχοι αδειών μεταφοράς εκρηκτικών ή πυρομαχικών στη χώρα μας υποχρεούνται, πριν διαθέσουν τα είδη αυτά στους τελικούς παραλήπτες τους, να τα μεταφέρουν πρώτα στους αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησής τους που λειτουργούν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Εφόσον δεν υπάρχουν τέτοιοι αποθηκευτικοί χώροι ή οι υπάρχοντες δεν επαρκούν, άδεια μεταφοράς δεν χορηγείται.

4. Οι υπεύθυνοι για την πραγματοποίηση των μεταφορών υποχρεούνται να λαμβάνουν τα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται από τους διεθνείς κανονισμούς για τη μεταφορά επικινδύνων ειδών και τις διατάξεις της Ελληνικής νομοθεσίας, καθώς και αυτών που αναφέρονται στις σχετικές άδειες ή υποδεικνύονται εγγράφως από τις αρμόδιες αστυνομικές, λιμενικές ή τελωνειακές αρχές.

5. Οι επιχειρήσεις του τομέα των εκρηκτικών που λειτουργούν στη χώρα μας υποχρεούνται να τηρούν βιβλία των εργασιών τους, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 6 παρ. 6 του Ν. 2168/1993. Επιπλέον οι επιχειρήσεις αυτές δημιουργούν στα τηρούμενα και προβλεπόμενα βιβλία, από τις υπ’ αριθ.: α) 3009/2/26α από 18.6.1994 (Β΄ 513) και β) 3009/2/27γ από 21.9.1994 (Β΄ 795) αποφάσεις Υπουργού Δημόσιας Τάξης αντίστοιχα, σχετικές στήλες για να καταχωρούν τα στοιχεία του αναγνώσιμου μέρους της αποκλειστικής αναγνώρισης των εκρηκτικών υλών εμπορικής χρήσης, όπως ορίζονται στην παρ. 1 του Παραρτήματος του άρθρου 17 παρ. 1 Π.δ. 76/2010. Από τα βιβλία αυτά πρέπει να προκύπτει αμέσως και με σαφήνεια η ταυτότητα του κατόχου των εκρηκτικών. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρούν τα εν λόγω βιβλία τουλάχιστον επί δέκα έτη από το τέλος του ημερολογιακού έτους, μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η καταχωρηθείσα εργασία, ακόμη και αν η οικεία επιχείρηση έπαυσε τις δραστηριότητές της. Τα ανωτέρω βιβλία είναι αμέσως διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο των αρμοδίων αρχών.

6. Οι παραβάτες των διατάξεων των παρ. 1, 4 και 5, καθώς και των αποφάσεων, που εκδίδονται βάσει της παρ. 1 του επόμενου άρθρου, τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

send