logo-print

Παράταση των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία για ένα εξάμηνο

Στο στόχαστρό της ΕΕ ο χρηματοπιστωτικός, ενεργειακός και αμυντικός κλάδος της Ρωσίας

19/12/2016

16/11/2017

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017 τις οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων τομέων της ρωσικής οικονομίας.

Τα μέτρα αυτά θεσπίστηκαν στις 31 Ιουλίου 2014 με αρχική διάρκεια ισχύος ενός έτους ως αντίδραση στις ρωσικές ενέργειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία και ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός, ενεργειακός και αμυντικός κλάδος, καθώς και ο τομέας των αγαθών διπλής χρήσης.

Στις 19 Μαρτίου 2015 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να συνδέσει τη διάρκεια ισχύος των κυρώσεων με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, η οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να επιτευχθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Καθώς οι συμφωνίες του Μινσκ δεν είχαν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, το Συμβούλιο παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις έως τις 31 Ιουλίου 2016, και την 1η Ιουλίου 2016 έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Έχοντας αξιολογήσει την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προλείαναν το έδαφος για την ανανέωση των κυρώσεων για ένα ακόμη εξάμηνο, έως τις 31 Ιουλίου 2017.

Το Συμβούλιο επισημοποίησε την απόφαση αυτή στις 19 Δεκεμβρίου 2016 με γραπτή διαδικασία και, όπως απαιτείται για όλες τις αποφάσεις σχετικά με την παράταση περιοριστικών μέτρων, με ομοφωνία.

Κατά βάση, οι οικονομικές κυρώσεις που παρατάθηκαν με την απόφαση:

  • περιορίζουν την πρόσβαση στις πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για 5 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος και για τις θυγατρικές που ανήκουν στα ιδρύματα αυτά κατά πλειοψηφία και είναι εγκατεστημένες εκτός της ΕΕ, καθώς και για 3 μεγάλες ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και 3 εταιρείες του αμυντικού κλάδου
  • επιβάλλουν απαγόρευση εξαγωγών και εισαγωγών όπλων
  • καθιερώνουν απαγόρευση εξαγωγής αγαθών διπλής χρήσης για στρατιωτική χρήση ή για στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία
  • περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες και υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πετρελαϊκές έρευνες και παραγωγή πετρελαίου

Πέρα από αυτές τις οικονομικές κυρώσεις, εφαρμόζονται διάφορα άλλα ενωσιακά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως:

  • στοχευμένα ατομικά περιοριστικά μέτρα (συγκεκριμένα, απαγόρευση χορήγησης θεώρησης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων), στα οποία υπόκεινται επί του παρόντος 152 φυσικά πρόσωπα και 37 οντότητες έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2016·
  • περιοριστικά μέτρα λόγω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τα οποία περιορίζονται στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και ισχύουν προς το παρόν έως τις 23 Ιουνίου 2017.

Επισκόπηση των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send