logo-print

Αυθαίρετη Δόμηση: Αναζητώντας την στάθμιση μεταξύ πολιτικής, επιστήμης και συνταγματικών επιταγών

Εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας από κοινού με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

16/01/2017

16/11/2017

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)

Η Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας διοργανώνει από κοινού με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα

«Αυθαίρετη Δόμηση: Αναζητώντας την στάθμιση μεταξύ πολιτικής, επιστήμης και συνταγματικών επιταγών».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17.1.2017 στην Αίθουσα Τελετών του ΕΜΠ (Συγκρότημα Πατησίων – Κτίριο Αβέρωφ), ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης και η σταδιακή αποδοχή της έχει ταλανίσει την ελληνική κοινωνία επί σειρά δεκαετιών και έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση τόσο του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος όσο και του ρόλου του χωρικού σχεδιασμού.

Περαιτέρω, αναφύονται σοβαρά ερωτήματα ως προς τη λειτουργία ενός κράτος δικαίου.

Το νέο σχέδιο νόμου (τροποποίηση του ν. 4178/13) που έχει δοθεί πρόσφατα στην δημοσιότητα, επιχειρεί να εντάξει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων σε μια ευρύτερη θεώρηση υπό το πρίσμα του σχεδιασμού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επομένως η διερεύνηση της εφικτότητας του όλου εγχειρήματος υπό το πρίσμα της συνταγματικής νομιμότητας και των αρχών του σχεδιασμού.

Στόχος της επιστημονικής εσπερίδας είναι:

Να καταγραφεί συνοπτικά η ιστορική διαδρομή των μεθόδων αντιμετώπισης / αποδοχής από την Πολιτεία της αυθαίρετης δόμησης.

Να τεθούν δημόσια τα ερωτήματα πολιτικής που συνδέονται με τις κρίσεις των δικαστηρίων επί της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων.

Να αναδειχθεί η αναγκαιότητα και τα περιθώρια ανατροπής των ακολουθούμενων πολιτικών, με έμφαση στην ανάγκη ασφάλειας δικαίου προς τους νομοταγείς πολίτες.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης στο eedipox.gr.

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
Ανώνυμες Εταιρίες