logo-print

Συμβάσεις - Εκχώρηση απαίτησης - Ενστάσεις κατά του εκδοχέα (ΔΕφ.Αθ. 4023/2016)

Νομίμως το δημόσιο αρνείται να καταβάλει στην εκδοχέα σχετικής απαίτησης της αναδόχου το υπόλοιπο της συμβατικής αμοιβής, προβάλλοντας ένσταση μη εκπληρωθέντος συναλλάγματος

15/01/2017

16/11/2017

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με την υπ' αριθμ. 4023/2016 (18ο Τριμελές) το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι νομίμως το δημόσιο αρνείται να καταβάλει στην ενάγουσα, εκδοχέα σχετικής απαίτησης της αναδόχου, το υπόλοιπο της συμβατικής αμοιβής, προβάλλοντας ένσταση μη εκπληρωθέντος συναλλάγματος.

Η σχετική ένσταση εντάσσεται σε χρόνο πριν από εκείνο της αναγγελίας (άρθρο 463 ΑΚ), διότι η νομική βάση της υφίστατο ήδη κατά τον χρόνο της αναγγελίας της εκχώρησης, ενόψει του ότι η σχετική οφειλή, κατά τη σύμβαση, τελούσε υπό την αίρεση της μετά από τον τελικό έλεγχο διαπίστωσης της ορθής υλοποίησης του υποέργου και της καταβολής όλων των αναγκαίων δαπανών και μόνον οι πραγματικοί όροι της (διαπίστωση παραβάσεων και αθέτησης συμβατικών όρων) ανέκυψαν μεταγενέστερα.

Ούτε άλλωστε πρόκειται για άσκηση διαπλαστικού δικαιώματος, που καλύπτει ολόκληρη την ενοχική σχέση (όπως υπαναχώρηση, καταγγελία κλπ.), ώστε να μπορεί να αντιταχθεί μόνο κατά της εκχωρήτριας.

Πηγή: adjustice.gr

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ