logo-print

Πιθανή η σύσταση Πολυμερούς Επενδυτικού Δικαστηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δημόσια διαβούλευση για τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους στις συμφωνίες επενδύσεων μελών της ΕΕ και των κρατών - μελών της με τρίτες χώρες

20/01/2017

16/11/2017

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ανησυχιών που εγέρθηκαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με την έλλειψη νομιμοποίησης, ουδετερότητας και διαφάνειας του μηχανισμού επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους (Investor–State Dispute Settlement, ISDS) που προβλέπονταν στις συμφωνίες επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) και των κρατών μελών της με τρίτες χώρες, προχώρησε στην υιοθέτηση μιας νέας προσέγγισης.

H δημόσια διαβούλευση έχει ως στόχο να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα πολιτική της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών στις επενδύσεις και τις πιθανές επιλογές για μία σειρά μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής δημιουργίας ενός μόνιμου πολυμερούς επενδυτικού δικαστηρίου.

Όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος είναι να δημιουργηθεί μόνιμο σώμα για την εκδίκαση επενδυτικών διαφορών, δηλαδή να εγκαταλειφθεί το ad hoc σύστημα διευθέτησης των διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους (ISDS). Το πολυμερές επενδυτικό δικαστήριο θα εκδικάζει διαφορές στο πλαίσιο μελλοντικών και υφιστάμενων επενδυτικών συμφωνιών.

Στον παρακάτω σύνδεσμο είναι διαθέσιμο το σχετικό ερωτηματολόγιο δημόσιας διαβούλευσης: 

http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=233

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 15 Μαρτίου 2017 οπότε και θα παραμείνει ανοιχτός ο σχετικός σύνδεσμος προκειμένου να λάβουν μέρος τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
send