logo-print

ΗΠΑ: Νέος νόμος επιτρέπει στους άνδρες να εμποδίζουν τις αμβλώσεις των συζύγων τους

Δυνατότητα αγωγής κατά των ιατρών που πραγματοποιούν αμβλώσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις συζυγικού βιασμού - Παράνομες και οι διαδικασίες διαστολής και εκκένωσης

05/02/2017

16/11/2017

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένας νέος νόμος στο Αρκάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο οποίος απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, επιτρέποντας παράλληλα στο σύζυγο της εγκύου να κινηθεί νομικά, προκειμένου να την εμποδίσει από το να προχωρήσει σε άμβλωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία  διάταξη της νέας νομοθεσίας, ο σύζυγος της γυναίκας που επιθυμεί να προχωρήσει σε άμβλωση, εφόσον είναι ο πατέρας του εμβρύου, μπορεί να υποβάλει τόσο αγωγή εναντίον του γιατρού που θα πραγματοποιήσει τη διαδικασία, ζητώντας χρηματική αποζημίωση, όσο και ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να εμποδίσει πρακτικά την άμβλωση.

Οι γονείς της γυναίκας ή τυχόν νόμιμοι κηδεμόνες μπορούν επίσης να κινηθούν νομικά για να μη λάβει χώρα η άμβλωση, σε περίπτωση που η έγκυος γυναίκα είναι ανήλικη.

Ο νόμος, μάλιστα, ορίζει ότι ο σύζυγος δεν μπορεί απαιτήσει χρηματική αποζημίωση από το γιατρό σε περιπτώσεις «εγκληματικής συμπεριφοράς» εναντίον της συζύγου του, π.χ. σε περίπτωση συζυγικού βιασμού, εξακολουθώντας, ωστόσο, να έχει το δικαίωμα να αιτηθεί τη μη πραγματοποίηση της άμβλωησς.

Η «Unborn Child Protection From Dismemberment Abortion Act», η οποία κυρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα από τον Ρεμπουμπλικανό Κυβερνήτη της Πολιτείας, Asa Hutchinson, απαγορεύει επίσης τις διαδικασίες διαστολής και εκκένωσης (D & E), στις οποίες ο γιατρός αφαιρεί το έμβρυο από τη μήτρα με χειρουργικά εργαλεία.

Οι διαδικασίες αυτές θεωρούνται ως ο ασφαλέστερος και πιο συνηθισμένος τρόπος για τερματισμό της εγκυμοσύνης μετά τις 14 εβδομάδες κύησης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Ένωση (American Medical Association).

Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) του Αρκάνσας σχεδιάζει να αμφισβητήσει την συνταγματικότητα των εν λόγω ρυθμίσεων πριν τεθούν σε ισχύ το ερχόμενο καλοκαίρι.

Έξι ακόμα Πολιτείες έχουν εγκρίνει σχεδόν πανομοιότυπη νομοθεσία, ενώ σε τέσσερις από αυτές κινήθηκαν με επιτυχία οι διαδικασίες για την κήρυξη της αντισυνταγματικότητά τους (Λουιζιάνα, Αλαμπάμα, Μισισιπή και τη Δυτική Βιρτζίνια) .

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Roe v. Wade το 1973, το δικαίωμα μιας γυναίκας να προχωρήσει σε άμβλωση προστατεύεται μέχρι το διάστημα κατά το έμβρυο θα μπορούσε να επιβιώσει έξω από τη μήτρα, ήτοι περίπου 23 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ποινικός Κώδικας Ι
send