logo-print

Δικαίωμα στην άμβλωση: Κομβικής σημασίας υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

42 χρόνια μετά από την υπόθεση-ορόσημο Roe vs Wade

16/11/2015

29/01/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε να προχωρήσει στην ακρόαση μίας υπόθεσης σχετικά με τη συνταγματικότητα ενός από τους πιο αυστηρούς νόμους στις ΗΠΑ σχετικά με τις αμβλώσεις.

Η υπό εξέταση νομοθεσία της πολιτείας του Texas εισήχθη το 2013 και έκτοτε περισσότερες από τις μισές κλινικές αμβλώσεων της πολιτείας έχουν κλείσει, καθιστώντας το Texas μία από τις πιο “αφιλόξενες”¨πολιτείες για όσες γυναίκες επιθυμούν να προχωρήσουν σε τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης τους.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, τα ιδιαιτέρως αυστηρά κριτήρια που θέτει ο νόμος, γνωστός και ως HB2, σχετικά με τη λειτουργία των κλινικών αμβλώσεων, καλύπτουν την πραγματική επιθυμία του νομοθέτη να θέσει αδικαιολόγητα εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

42 χρόνια μετά από την υπόθεση-ορόσημο Roe vs Wade, η έκβαση της νέας αυτής υπόθεσης ενδέχεται να έχει ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στο δικαίωμα στην άμβλωση σε όλη τη χώρα, καθώς θα κριθεί ο βαθμός στον οποίο οι πολιτείες μπορούν να περιορίζουν νομοθετικά τη δυνατότητα πραγματοποίησης εκτρώσεων, επικαλούμενες την προστασία της υγείας των γυναικών.

Με βάση τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι πολιτείες έχουν το δικαίωμα να θέτουν περιορισμούς στις αμβλώσεις με γνώμονα την προστασίας της υγείας των γυναικών, εφόσον οι περιορισμοί δεν συνιστούν «αδικαιολόγητη επιβάρυνση», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει επακριβώς την έννοια του όρου αυτού.

Με την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ να είναι διχασμένη ως προς το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση (pro life και pro choice), η απόφαση του ανωτάτου δικαιοδοτικού οργάνου της χώρας αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις ως προς την μεριά που θα γείρει η πλάστιγγα, όσον αφορά τουλάχιστον στις νομοθεσίες των υπόλοιπων πολιτειών της Αμερικής εφεξής.

Πηγή: theguardian.com

Ανώνυμες Εταιρίες
Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ