logo-print

Έκκληση για νομιμοποίηση ναρκωτικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα εγκληματικότητας στη Βραζιλία

Ο 50ετης "πόλεμος κατά των ναρκωτικών" έχει αποτύχει παταγωδώς, οδηγώντας στην αύξηση της επιρροής των εμπόρων ναρκωτικών στις φτωχές κοινότητες, σύμφωνα με τον Ανώτατο Δικαστή Roberto Barroso

14/02/2017

16/11/2017

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Έκκληση για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας, ακόμα και της κοκαΐνης, προκειμένου να περιοριστεί η αυξανόμενη ισχύς των συμμοριών διακίνησης ναρκωτικών και το κύμα εγκληματικότητας στη χώρα, απηύθυνε ο Roberto Barroso, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας.

Ο ανώτατος δικαστής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Yale, επεσήμανε ότι ο 50ετης "πόλεμος κατά των ναρκωτικών» έχει αποτύχει παταγωδώς, οδηγώντας στο συνωστισμό μικρέμπορων στις φυλακές που καταλήγει στο ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων.

«Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, όπου το πρόβλημα έγκειται στην επίδραση των ναρκωτικών στους χρήστες, στη Βραζιλία το πρόβλημα έγκειται στην επιρροή των εμπόρων ναρκωτικών στις φτωχές κοινότητες», ανέφερε ο Barroso στο Reuters.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι μόνο θέμα χρόνου. Είτε θα νομιμοποιήσουμε τη μαριχουάνα τώρα ή να το κάνουμε στο μέλλον, αφού έχουμε προηγουμένως δαπανήσει δισεκατομμύρια και φυλακίσει χιλιάδες», σύμφωνα με τον Baroso.

Έκρηξη βίας στη Βραζιλία

Όπως επισημαίνει το Reuters, εκκλήσεις όπως αυτή είναι σπάνιες τη βαθιά συντηρητική Βραζιλία, και αντικατοπτρίζουν την αυξημένη ανησυχία για το ξέσπασμα βίας στις υπερπλήρεις φυλακές και τις φτωχογειτονιές της χώρας.

Η Βραζιλία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με συγκλονιστικά περιστατικά βίας το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης: Νομιμοποιείται η χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στη Γερμανία

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, τρόφιμοι φυλακών - μέλη μίας από τις μεγαλύτερες συμμορίες ναρκωτικών στη χώρα αποκεφάλισαν δεκάδες τροφίμους - μέλη αντίπαλης συμμορίας, πυροδοτώντας ταραχές σε φυλακές και παραγκουπόλεις σε όλη τη Βραζιλία.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, μια απεργία της αστυνομίας στην επαρχία Espirito Santo οδήγησε σε ένα απίστευτο κύμα βίας, με περισσότερους από 120 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων συνδέονται με συμμορίες, να καταλήγουν νεκροί.

Στο δρόμο που χάραξε η Ουρουγουάη;

Ρυθμίζοντας την παραγωγή, την πώληση και την κατανάλωση μαριχουάνας, όπως η γειτονική Ουρουγουάη, θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με τον Barroso.

Το 2013, η Ουρουγουάη έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα.

Η αντιμετώπιση της μαριχουάνας φαίνεται πως αλλάζει σε ολόκληρο τον κόσμο, λίγες χώρες ωστόσο έχουν αποποινικοποιήσει την κατοχή κοκαΐνης, με τους ειδικούς να είναι διχασμένοι σχετικά με την πρακτικότητα της νομιμοποίησης ενός από τα πιο εθιστικά παράνομα ναρκωτικά.

«Εάν η νομιμοποίηση της μαριχουάνα πετύχει, μπορούμε έυκολα να προχωρήσουμε στη νομιμοποίησης και της κοκαΐνης. Εάν θέλεις να μειώσεις την ισχύ των εμπόρων πρέπει να εξετάσεις τη νομιμοποίηση της κοκαΐνης», κατέληξε ο Baroso.

Με πληροφορίες από reuters.com

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send