logo-print

Πρόστιμο 1000 λιρών σε δικηγόρο που αποθήκευσε αρχεία πελατών της στον οικιακό υπολογιστή της

Πληροφορίες που αφορούσαν 250 άτομα αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, όταν ο σύζυγός της προχώρησε σε ενημερώσεις λογισμικού στον οικιακό τους υπολογιστή

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Πρόστιμο 1000 λιρών επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (Information Commissioner’s Office) σε δικηγόρο η οποία δεν κατάφερε να κρατήσει ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες των πελατών ασφαλείς.

Πληροφορίες που αφορούσαν σε 250 άτομα, μεταξύ των οποίων ενήλικες από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού και παιδιά, αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, όταν ο σύζυγος της δικηγόρου προχώρησε σε ενημερώσεις λογισμικού στον οικιακό τους υπολογιστή.

Περίπου 725 μη κρυπτογραφημένα έγγραφα, τα οποία είχαν δημιουργηθεί και ήταν αποθηκευμένα στον υπολογιστή, αναρτήθηκαν προσωρινά σε online κατάλογο ως αντίγραφα ασφαλείας (back up) κατά τη διάρκεια της αναβάθμισης του λογισμικού.

Τα έγγραφα ήταν «ορατά» σε μια μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο και ορισμένα από αυτά ήταν εύκολα προσβάσιμα με μια απλή αναζήτηση.

Έξι από αυτά τα αρχεία περιλαμβάνονται εμπιστευτικές και εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με άτομα που συμμετείχαν σε διαδικασίες δικαστικής συμπαράστασης καθώς και σε διαφορές ενώπιων του Οικογενειακού Δικαστηρίου.

«Οι άνθρωποι έχουν εμπιστοσύνη σε δικηγόρους για να προσέχουν τα δεδομένα τους: η εμπιστοσύνη αυτή είναι δύσκολο να κερδηθεί και εύκολο να χαθεί.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζημία που θα μπορούσε να προκαλέσει η αμέλεια του δικηγόρου στους ανθρώπους που αφορούν τα αρχεία, και ακόμη και αν το χειρότερο δεν συνέβη ποτέ, ο δικηγόρος εξέθεσε τους εντολείς της σε άσκοπη ανησυχία και αναστάτωση», ανέφερε ο ICO στην απόφασή του.

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send