logo-print

Τεχνητή νοημοσύνη: Νομική Σχολή στον Καναδά προετοιμάζει τους φοιτητές για την “έλευση των μηχανών”

Η νομική τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και οι νομικές σχολές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι φοιτητές τους διαθέτουν επαρκείς τεχνολογικές δεξιότητες

Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Όταν σκεφτόμαστε τις εργασίες που είναι πιθανότερο να αυτοματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον, συνήθως σκεφτόμαστε θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης ή της εστίασης.

Ωστόσο, οι θέσεις εργασίας των δικηγόρων ενδέχεται να είναι επίσης επισφαλείς, και μια νομική σχολή πανεπιστημίου στον Καναδά προετοιμάζει ήδη τους φοιτητές της για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

«Ο ρόλος της νομικής τεχνολογίας θα είναι καταλυτικός για το μέλλον της νομικής επιστήμης», σημειώνει ο Lorne Sossin, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Osgoode Hall του Πανεπιστημίου York στο Τορόντο.

«Η νομική τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα αλλά και απειλή για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας των νομικών.

Τομείς της νομικής που τώρα αξιοποιούνται σε πολύ μικρό βαθμό θα έχουν μεγάλη άνθηση, ενώ πολλοί τομείς που προσελκύουν μεγάλο αριθμό φοιτητών θα συρρικνωθούν με την πάροδο του χρόνου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Sossin τονίζει ότι οι νομικές σχολές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι φοιτητές τους θα διαθέτουν επαρκείς τεχνολογικές δεξιότητες.

Κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο, η Νομική Σχολή Osgoode Hall εγκαινιάζει ένα νέο εντατικό πρόγραμμα, διάρκειας μιας εβδομάδας, το οποίο θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους φοιτητές μια γενική εικόνα του ευρέως φάσματος της νομικής καινοτομίας που χρησιμοποιείται στην αγορά, από την τεχνητή νοημοσύνη, έως την αυτοματοποίηση συμβάσεων και τη διεξαγωγή ελέγχων με τη χρήση λογισμικού.

Για τους φοιτητές που θέλουν να εξερευνήσουν βαθύτερα τον τομέα, προσφέρονται μαθήματα που καλύπτουν όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, τα οποία τους επιτρέπουν να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία με τις νομικές τεχνολογίες, όπως την αυτόματη κατάρτιση εγγράφων και την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών.

Η τελική εργασία προβλέπει μάλιστα τη δημιουργία από τους ίδιους τους φοιτητές ενός νόμου ή μίας εφαρμογής στο πλαίσιο του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Οι φοιτητές Νομικής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις μετατοπίσεις στην αγορά εργασίας, επισημαίνει ο Sossin.

«Θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η αγορά ενός σπιτιού θα είναι κάτι που θα μπορεί να γίνει μέσω μίας εφαρμογής (application), και όχι σε δικηγορικό γραφείο.

Η πρόσβαση σε πληροφορίες θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, αλλά η τεχνολογία δεν μπορεί να επιλύσει στην πράξη ένα νομικό ζήτημα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι δικηγόροι έχουν έναν ρόλο κομβικής σημασίας.

Η τεχνολογία δεν μπορεί να προσφέρει δημιουργική σκέψη και επίλυση των διαφορών. Αυτό δεν μπορεί να αυτοματοποιηθεί.

Η διασπαστική φύση των νέων τεχνολογιών σημαίνει λιγότερα παραδοσιακά επαγγέλματα», καταλήγει ο Sossin, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστούν δομικές μεταρρυθμίσεις στα νομικά επαγγέλματα.

Πηγή: motherboard.vice.com

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send