logo-print

Ενώπιον συμβολαιογράφου τα συναινετικά διαζύγια - Νέες σημαντικές αλλαγές σε Κώδικες

Αλλαγές σε Αστικό και Ποινικό Κώδικα, Κώδικα Πολιτικής, Ποινικής και Διοικητικής Δικονομίας, νομοθεσία περί αλλοδαπών και πολλά ακόμα νομοθετήματα

01/06/2017

16/11/2017

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Μία σειρά από σημαντικές διατάξεις περιλαμβάνει η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και λοιπές διατάξεις», η οποία τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις προβλέπεται ότι ένας γάμος μπορεί να λυθεί πλέον τόσο με διαζύγιο, το οποίο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, όσο και με συμφωνία των συζύγων όπως ορίζεται στις νέες διατάξεις για τα συναινετικά διαζύγια (άρθρο 1441 Αστικού Κώδικα).

Σύμφωνα με το προτεινόμενο άρθρο 1441, οι σύζυγοι μπορούν να λύσουν το γάμο τους με έγγραφη συμφωνία ενώπιον συμβολαιογράφου, η οποία συνάπτεται μεταξύ των συζύγων με την παρουσία πληρεξούσιου δικηγόρου.

Αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα, για να λυθεί ο γάμος πρέπει να ρυθμίζεται η επιμέλεια των τέκνων, η επικοινωνία με αυτά καθώς και η διατροφή τους, κατά τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου, με την ίδια ή με άλλη έγγραφη συμφωνία των συζύγων, που υπογράφεται κατά τα ανωτέρω και ισχύει για δύο έτη τουλάχιστον.

Η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του γάμου, καθώς και η συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανήλικων τέκνων υποβάλλονται από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του καθενός συζύγου, μαζί με τα ειδικά πληρεξούσια ή τα ιδιωτικά έγγραφα, σε συμβολαιογράφο.

Η λύση του γάμου επέρχεται από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου που περιέχει τη συμφωνία στον ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του.

Τροποποιήσεις σε Κώδικες

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μία σειρά τροποποιήσεων σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής, αλλά και στους Κώδικες Πολιτικής και Διοικητικής Δικονομίας, τους Κώδικες Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και αρκετά ακόμα νομοθετήματα.

Ποινικός Κώδικας & Κώδικας Ποινικής Δικονομίας

Με τα πρώτα 21 άρθρα του προτεινόμενου σχεδίου νόμου επέρχονται αλλαγές σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφορικά με τα μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής.

Παράλληλα, με το άρθρο 27 τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την εγκληματική οργάνωση, ενώ με το άρθρο 28 αντικαθίσταται το άρθρο 358 σχετικά με την παραβίαση της υποχρέωσης για διατροφή και της συμφωνίας για επικοινωνία.

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας

Σύμφωνα με το άρθρο 23 του υπό διαβούλευση σ/ν, η παρ. 6 του άρθρου 686 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αντικαθίσταται ως εξής:

«Στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο μονομελές πρωτοδικείο ή στο ειρηνοδικείο η πρόσθετη παρέμβαση και η ανταίτηση μπορεί να ασκηθεί και προφορικά.».

Κώδικες Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων

Με τα άρθρα 33 και 34 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, τροποποιούνται διατάξεις στους Κώδικες Δικηγόρων και Συμβολαιογράφων. 

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προσθήκη εδαφίου μετά το πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 61 του ν. 4194/2013 (προκαταβολή εισφορών) ως εξής:

«Η υποχρέωση προκαταβολής της παράστασης κατά τη συζήτηση κάθε είδους ενδίκων βοηθημάτων ή μέσων θεωρείται τυπική παράλειψη η οποία δύναται να καλυφθεί μετά τη συζήτηση και πριν την έκδοση της απόφασης, ύστερα από σχετική ειδοποίηση του πληρεξούσιου δικηγόρου από τo δικαστήριο.».

Παράλληλα, στο άρθρο 24 του υπό διαβούλευση σ/ν περιλαμβάνονται διατάξεις αναφορικά με τη νομοθεσία αλλοδαπών και ειδικότερα για τις αιτήσεις ακύρωσης και αιτήσεις αναστολής που ασκήθηκαν μέχρι 31.12.2014 και αφορούν ακυρωτικές διαφορές υπαγόμενες στην αρμοδιότητα του τριμελούς διοικητικού πρωτοδικείου, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την προσβολή ατομικών διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί αλλοδαπών (άρθρο 15 του ν. 3068/2002, Α΄ 274).

Στη διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουνίου, μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
send