logo-print

Νομική προστασία των βάσεων δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Υπό αξιολόγηση η Οδηγία 96/9/ΕΟΚ

Δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της Οδηγίας του 1996, δεδομένης της αναβάθμισης του ρόλου των δεδομένων στη σύγχρονη οικονομία

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με την Οδηγία για τη νομική προστασία των βάσεων δεδομένων ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχοντας σε πολίτες και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να καταθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα.

Η Οδηγία 96/9/EΟK, γνωστή ως Database Directive, υιοθετήθηκε το 1996 με στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βάσεων δεδομένων θέτοντας ένα κατάλληλο και εναρμονισμένο πλαίσιο για τη νομική τους προστασία και τη δυνατότητα χρήσης των δεδομένων.

Σκοπός της διαβούλευσης είναι η αξιολόγηση της επίδρασης της Οδηγίας στους χρήστες και την αγορά, καθώς και τον εντοπισμό σημείων που πιθανώς να χρήζουν αναθεώρησης, δεδομένων και των τεχνολογικών εξελίξεων και της αναβάθμισης του ρόλου των δεδομένων στη σύγχρονη οικονομία.

Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε στις 24 Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου 2017.

Η οδηγία για τις βάσεις δεδομένων προβλέπει δύο τύπους νομικής προστασίας:

Αφενός, οι βάσεις δεδομένων μπορούν να προστατευθούν, όταν είναι πρωτότυπες, βάσει του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας (βλέπε Νόμο 2121/1993).

Αφετέρου, οι βάσεις δεδομένων για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί σημαντική επένδυση μπορούν να επωφεληθούν από την sui generis προστασία που παρέχει η Οδηγία.

Οι κάτοχοι προστατευμένων βάσεων δεδομένων έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την αναπαραγωγή, την επικοινωνία, την εξαγωγή ή την επαναχρησιμοποίηση του περιεχομένου της βάσης δεδομένων τους.

Η οδηγία εγγυάται επίσης ορισμένα δικαιώματα στους χρήστες των βάσεων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ειδικών εξαιρέσεων στους τομείς της διδασκαλίας, της επιστημονικής έρευνας, της δημόσιας ασφάλειας ή για ιδιωτικούς σκοπούς.

Η Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση της «ευρωπαϊκής οικονομίας δεδομένων».

Στο πλαίσιο αυτό, οι στόχοι της οδηγίας είναι τόσο η αύξηση της ασφάλειας δικαίου για τους δημιουργούς των βάσεων δεδομένων και τους χρήστες όσο και η ενίσχυση της επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων.

Στη δημόσια διαβούλευση μπορείτε να συμμετέχετε εδώ.

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
send