logo-print

Υποχρέωση χορήγησης αντιγράφου σύμβασης για προμήθεια POS εκτός του τραπεζικού καταστήματος

Επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ προς την Τράπεζα Πειραιώς για την άρνηση της να χορηγεί αντίγραφο της σύμβασης για προμήθεια POS εκτός τραπεζικού καταστήματος

30/06/2017

16/11/2017

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιστολή προς την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς απέστειλε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Β. Αλεξανδρής, αναφορικά με την άρνησή της να χορηγεί αντίγραφο της σύμβασης για προμήθεια POS εκτός του τραπεζικού καταστήματος

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, δικηγόροι που απευθύνθηκαν στην Τράπεζα προκειμένου να προμηθευτούν τερματικό μηχάνημα POS, κατήγγειλαν στον Σύλλογο ότι συνάντησαν την άρνηση των υπαλλήλων του πιστωτικού ιδρύματος για την χορήγηση αντιγράφου της σύμβασης προς μελέτη εκτός του τραπεζικού καταστήματος.  

Μεταξύ άλλων στην επιστολή επισημαίνεται ότι βάσει των γενικών αρχών του αστικού δικαίου (ΑΚ 197, 198, 288), της νομοθεσίας περί προστασίας καταναλωτή (ν. 2251/1994), αλλά και του Κώδικα Τραπεζικής Δεοντολογίας, υφίσταται αδιαμφισβήτητη υποχρέωση του πιστωτικού ιδρύματος να προσφέρει πλήρη και επαρκή προσυμβατική πληροφόρηση στον αντισυμβαλλόμενο και να του εξασφαλίζει την δυνατότητα να λάβει προηγουμένως πραγματική γνώση του περιεχομένου των συμβατικών όρων.

«Προξενεί δε, ακόμη μεγαλύτερη κατάπληξη το γεγονός ότι η εν λόγω παράνομη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά προέρχεται από Τράπεζα με την οποία ο ΔΣΑ έχει μακρόχρονη συνεργασία», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

«Για τους λόγους αυτούς, επιφυλασσόμενοι παντός δικαιώματος, παρακαλούμε να διευκρινίσετε εγγράφως προς εμάς και τους υπαλλήλους σας  ότι υφίσταται υποχρέωση χορήγησης πλήρους σχεδίου της σύμβασης (αντιγράφου), προ της υπογραφής της, εφόσον ο αντισυναλλασσόμενος με την Τράπεζα το ζητεί», καταλήγει η επιστολή.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή στο dsa.gr

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send