logo-print

Ο «καταναλωτής» γίνεται «πληρωτής» και τα POS υποχρεωτικά (; ) για τους δικηγόρους

Τροποποιείται η διάταξη περί ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής λίγες μέρες μετά την γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

28/07/2017

16/11/2017

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Την αντικατάσταση του όρου «καταναλωτής» με τη φράση «πληρωτής που ενεργεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα» στις διατάξεις περί υποχρέωσης αποδοχής πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα (Ν. 4446/2016), προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, η τροπολογία «είναι αναγκαία για την εναρμόνιση του πεδίου εφαρμογής με τις υπόλοιπες διατάξεις του νόμου», εναρμόνιση η οποία είναι «απαραίτητη, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση ως προς το πεδίο εφαρμογής του νόμου τόσο στους υπόχρεους προς συμμόρφωση, όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Διοίκησης».

Η τροπολογία έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά την έκδοση της γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με την υποχρεωτική χρήση POS από δικηγόρους.

Με τη γνωμοδότηση αυτή, η Αρχή έκρινε ομόφωνα ότι η υποχρέωση αποδοχής ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, καθώς οι λήπτες των υπηρεσιών τους δεν είναι «καταναλωτές» που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω άρθρου.

Διαβάστε επίσης: Διευκρινίσεις για τα POS: Τι ισχύει για τα virtual POS και ποιοι αποφεύγουν τα πρόστιμα

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η «διόρθωση» στη διατύπωση του νόμου έχει ως στόχο τη συμμόρφωση με τη γνωμοδότηση της Αρχής, ειδικά ενόψει των αντιδράσεων της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και της αίτησης ακυρώσεως που έχει κατατεθεί κατά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία εκδικάζεται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 11 Οκτωβρίου.

Μάλιστα, η νέα διατύπωση που χρησιμοποιείται δεν είναι τυχαία, καθώς παραπέμπει άμεσα σε απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, με την οποία είχε καθοριστεί το πότε ένας πελάτης δικηγόρους θεωρείται καταναλωτής (υπόθεση C‑537/13).

Αναλυτικά η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις»:

Τροποποίηση του άρθρου 63 του ν. 4446/2016

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αντικαθίσταται ο όρος «καταναλωτής» με τη φράση «πληρωτής που ενεργεί για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα».

Η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι αναγκαία για την εναρμόνιση του πεδίου εφαρμογής με τις υπόλοιπες διατάξεις του ν. 4446/2016 (Α' 240) , καθώς η παρ. 1 του άρθρου 65 του εν λόγω νόμου, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 74 του ν. 4472/2017 (Α' 74), ορίζει ότι οι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, υποχρεούνται, ανάλογα με τον κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) και εντός ορισμένης προθεσμίας, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) έτη από τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής. Η εναρμόνιση αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση ως προς το πεδίο εφαρμογής του νόμου τόσο στους υπόχρεους προς συμμόρφωση, όσο και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Διοίκησης.

Δείτε το σχετικό αρχείο εδώ.

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
send