logo-print

Killer Robots: Τη διεθνή απαγόρευση των φονικών ρομπότ ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο

Ηθικά και νομικά ζητήματα από τη χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων, τα οποία είναι σε θέση να σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

17/09/2018

20/09/2018

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Την απαγόρευση των όπλων που επιλέγουν και επιτίθενται σε στόχους χωρίς ουσιαστική ανθρώπινη παρέμβαση, των αποκαλούμενων «φονικών ρομπότ» (killer robots), προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με ψήφισμά του που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωβουλευτές θέλουν να αποτρέψουν την ανάπτυξη και τη χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων, τα οποία είναι σε θέση να σκοτώνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι ορισμένες χώρες και βιομηχανίες έχουν ήδη αναπτύξει τέτοια συστήματα, τα οποία ποικίλουν από πυραύλους με δυνατότητα επιλεκτικής στόχευσης μέχρι μηχανές με γνωστικές ικανότητες για να αποφασίσουν ποιον, πότε και πού να πολεμήσουν.

Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με το ψήφισμα, εγείρει θεμελιώδη ηθικά και νομικά ζητήματα ανθρώπινου ελέγχου, ιδίως όσον αφορά τις κρίσιμες λειτουργίες όπως η επιλογή στόχων και η έγκριση της επίθεσης.

Το ψήφισμα τονίζει ότι "οι μηχανές δεν μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις που μοιάζουν με αυτές των ανθρώπων", καθώς οι άνθρωποι είναι αυτοί που παραμένουν υπόλογοι για αποφάσεις που αφορούν στη ζωή ή το θάνατο.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, τα κράτη μέλη και το Συμβούλιο της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση σχετικά με τα "φονικά ρομπότ", η οποία θα εξασφαλίζει τον ουσιαστικό ανθρώπινο έλεγχο στις κρίσιμες λειτουργίες τους.

Το ψήφισμα έλαβε χώρα εν όψει διαπραγματεύσεων που έχουν προγραμματιστεί τον Νοέμβριο στα Ηνωμένα Έθνη, όπου ελπίζεται πως θα επιτευχθεί διεθνής απαγόρευση.

Σύμφωνα με το BBC, τον προηγούμενο μήνα δεν επετεύχθη ομοφωνία στο ζήτημα που είχε τεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς κάποιες χώρες - περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Νότιας Κορέας και του Ισραήλ - ήταν αντίθετες στην επιβολή μέτρων, υποστηρίζοντας ότι θέλουν να διερευνήσουν τα πιθανά πλεονεκτήματα από τη χρήση αυτόνομων όπλων.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 566 ψήφους υπέρ, 47 κατά και 73 αποχές.

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ