logo-print

Νόμιμη χρήση μουσικής σε καταστήματα: Διευκρινίσεις από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Πώς μπορεί ένα κατάστημα να παίζει νόμιμα μουσική και να διαθέτει τηλεόραση ή ραδιοφωνική εγκατάσταση;

28/09/2017

16/11/2017

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Προκειμένου ένα κατάστημα να παίζει νόμιμα μουσική πρέπει να έχει προμηθευτεί τις απαραίτητες άδειες από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ).

Για τη μουσική θα πρέπει να λαμβάνεται άδεια για τους μουσικοσυνθέτες και δημιουργούς από την «ΑΕΠΙ» και την «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ», ενώ για τους δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων ηχογραφημένης μουσικής από τον «GEA» (τα στοιχεία των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ.).

Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να μην χρησιμοποιεί στο κατάστημά του εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο (δηλαδή ρεπερτόριο που δεν εκπροσωπείται από τους παραπάνω ΟΣΔ τα δικαιώματα του οποίου τούς έχουν ανατεθεί είτε απευθείας από τους δικαιούχους είτε βάσει συμβάσεων αμοιβαιότητας με άλλους ΟΣΔ του εξωτερικού).

Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει για τις άδειες μουσικής και την αδειοδότηση καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Εγκύκλιος)

Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης θα πρέπει να μην εκτελεί κανένα μουσικό έργο που ανήκει στο ρεπερτόριο ΟΣΔ είτε μέσω στερεοφωνικής εγκατάστασης ή από το διαδίκτυο είτε μέσω τηλεόρασης ή ραδιοφωνικής εγκατάστασης που έχει στο κατάστημά του.

Όταν επιχειρήσεις διαθέτουν τηλεόραση ή ραδιοφωνική εγκατάσταση υποχρεούνται να λαμβάνουν άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικής από τους αρμόδιους ΟΣΔ διότι τεκμαίρεται η χρήση εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου.

Το ίδιο ισχύει ακόμη και αν χρήστες χρησιμοποιούν την τηλεόραση για να βλέπουν αποκλειστικά και μόνον αθλητικές εκπομπές.

Το κατά πόσο ένας καταστηματάρχης εκτελεί ή όχι εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο είναι ζήτημα πραγματικό και δεν προκύπτει από την επίδειξη (μόνον) βεβαιώσεων ή άλλων εγγράφων από εταιρείες ή άλλους φορείς που παρέχουν μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο.

Συστήνουμε στους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το περιεχόμενο των υπηρεσιών που τους παρέχονται σε σχέση με τη χρήση μη εκπροσωπούμενου από ΟΣΔ ρεπερτορίου διότι στην περίπτωση μη νόμιμης χρήσης μουσικής ισχύουν τόσο αστικές όσο και ποινικές κυρώσεις, όπως αυτές προβλέπονται στα άρθρα 65 και 66 ν. 2121/1993.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα μπορείτε να επικοινωνείτε με τον ΟΠΙ στο τηλ. 213 214 7800, Ε-mail: protocol@opi.gr ή στο fax 210 82 53 732.

Πηγή: opi.gr

Διαβάστε επίσης: Άρση απορρήτου για προσβολές δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ