logo-print

Έως και ισόβια κάθειρξη σε όσους οδηγούς προκαλούν θανατηφόρο ατύχημα στη Μ. Βρετανία

Η ανώτατη ποινή μπορεί να επιβληθεί σε περιπτώσεις υπέρβασης ορίων ταχύτητας, χρήσης κινητού τηλεφώνου, ή οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών

17/10/2017

16/11/2017

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Αντιμέτωποι με ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης θα βρίσκονται οι οδηγοί, οι οποίοι προκαλούν θανατηφόρα δυστυχήματα εξαιτίας επικίνδυνης ή απρόσεκτης οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ανώτατη ποινή θα καλύπτει τις περιπτώσεις στις οποίες το θανατηφόρο δυστύχημα οφειλόταν σε υπέρβαση ορίων ταχύτητας, χρήση κινητού τηλεφώνου, ή την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Αυτές είναι ορισμένες από τις αλλαγές που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που προωθείται στο βρετανικό κοινοβούλιο, έπειτα από έντονες πιέσεις οικογενειών θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων και διακομματικές ομάδες βουλευτών.

Στην πράξη, οι νέες διατάξεις συνεπάγονται ότι οι οδηγοί που κρίνονται ένοχοι για μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, θα έχουν την ίδια μεταχείριση με εκείνους που καταδικάζονται για ανθρωποκτονία, με τις μέγιστες ποινές να αυξάνονται από 14 έτη σε ισόβια.

Την περασμένη χρονιά, 157 άτομα καταδικάστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία για την πρόκληση θανατηφόρων δυστυχημάτων εξαιτίας επικίνδυνης οδήγησης, ενώ 32 ακόμη καταδικάστηκαν για πρόκληση θανατηφόρου δυστυχήματος εξαιτίας απρόσεκτης οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

«Έχουμε κάνει μια εις βάθος αναθεώρηση του πλαισίου των ποινών, λαμβάνοντας υπόψη πάνω από 9.000 σχόλια πολιτών στη σχετική διαβούλευση. Βασιζόμενοι στη σπουδαιότητα των χειρότερων περιπτώσεων, την αγωνία των οικογενειών των θυμάτων αλλά και τις μέγιστες κυρώσεις που προβλέπονται για άλλα σοβαρά αδικήματα, όπως η ανθρωποκτονία, σκοπεύουμε να εισάγουμε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε όσους καταστρέφουν ζωές οδηγώντας επικίνδυνα, μεθυσμένοι ή υπό την επήρεια ναρκωτικών», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός δικαιοσύνης Dominic Raab.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα  ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις υπό διαβούλευση νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σχετικά με την αυστηροποίηση του πλέγματος διοικητικών κυρώσεων για τις περιπτώσεις πρόκλησης θανατηφόρου ατυχήματος από οδηγό υπό την επήρεια οινοπνεύματος, και δη ως προς την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για μακρό χρονικό διάστημα.

Δείτε αναλυτικά εδώ.

Με πληροφορίες από theguardian.com και bbc.com

Η Διαμεσολάβηση
Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ