logo-print

Παράνομη η ανάρτηση διδακτορικής διατριβής στο ΕΚΤ πριν από τη λήξη του χρονικού διαστήματος δέσμευσής της

Παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων - Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης οφείλει να χορηγήσει τα στοιχεία των ληπτών του κειμένου της διατριβής

28/10/2017

16/11/2017

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι είναι η ανάρτηση στον ιστότοπο του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του κειμένου της διδακτορικής διατριβής πριν από τη λήξη του δηλωθέντος από τον διδάκτορα χρονικού διαστήματος δέσμευσής της, συνιστά παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή διδάκτορα, ο οποίο κατήγγειλε ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) διέθεσε online μέσω του ιστοτόπου του το πλήρες κείμενο της διδακτορικής του διατριβής κατά το χρονικό διάστημα, για το οποίο ο προσφεύγων είχε δηλώσει εγγράφως στο απογραφικό δελτίο και ιδίως στο έντυπο «δήλωσης αποδέσμευσης διδακτορικής διατριβής» την πρόθεσή του η ως άνω διδακτορική διατριβή να παραμείνει δεσμευμένη online.

Ειδικότερα, ο προσφεύγων αναφέρει ότι είχε δηλώσει στο ως άνω έντυπο να μην αποδεσμευθεί online η διατριβή του πριν την παρέλευση τριετίας, δυνατότητα που του παρείχε το ίδιο το ΕΚΤ βάσει πάγιας πρακτικής του.

Επιπλέον, ο προσφεύγων καταγγέλλει ότι το ΕΚΤ αρνήθηκε να ικανοποιήσει αίτημά του αναφορικά με τη λήψη των στοιχείων των χρηστών που κατέβασαν τη διδακτορική του διατριβή κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, επικαλούμενο λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των ενλόγω χρηστών.

Μεταξύ άλλων, η Αρχή επισημαίνει στην απόφασή της ότι το κείμενο της διδακτορικής διατριβής και ιδίως οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό συνιστούν προσωπικά δεδομένα του προσφεύγοντος, καθώς στο κείμενο αυτό αποτυπώνονται επιστημονικές του απόψεις που τον διακρίνουν και τον διαχωρίζουν, ενδεχομένως, από άλλους συγγραφείς του ιδίου επιστηµονικού αντικειµένου, πολλώ δε µάλλον για το λόγο ότι από τη φύση της η διδακτορική διατριβή χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα, καθώς στηρίζεται σε επαρκές ποσοστό πρωτότυπης ακαδηµαϊκής έρευνας.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ένα κείμενο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η επίμαχη διδακτορική διατριβή, αποτελεί προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας δεν σημαίνει ότι αυτό παράλληλα δεν μπορεί να περιέχει πληροφορίες που συνιστούν, κατά τα ανωτέρω, προσωπικά δεδομένα του συγγραφέα – διδάκτορα. (βλ. ενδεικτικά απόφαση 13/2005 της Αρχής).

Η ΑΠΔΠΧ έκρινε ότι το ΕΚΤ, αποδεσμεύοντας το πλήρες κείμενο της διδακτορικής διατριβής του προσφεύγοντος πριν την παρέλευση της τριετίας για διάθεση online χωρίς τη συγκατάθεση του προσφεύγοντος και χωρίς να ισχύει κάποια από τις εξαιρετικές περιπτώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του Ν.2472/1997, προέβη σε αθέμιτη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του προσφεύγοντος.

Όσον αφορά στο αίτημα του προσφεύγοντος προς το ΕΚΤ για τη χορήγηση των στοιχείων των χρηστών που κατέβασαν το κείμενο της διδακτορικής του διατριβής κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, το ΕΚΤ όφειλε να τα χορηγήσει στον προσφεύγοντα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 2 στοιχ. β΄ του Ν. 2472/1997.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 2472/1997, ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να ικανοποιεί το δικαίωμα πρόσβασης των υποκειμένων των δεδομένων εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την άσκησή του.

Η Αρχή επισημαίνει ότι το δικαίωμα πρόσβασης που δίνει ο νόμος στο υποκείμενο των δεδοµένων έχει θεσπιστεί για να ελέγχει ο τελευταίος, µεταξύ άλλων, αν έχουν τηρηθεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας οι διαδικασίες θεμιτής επεξεργασίας για τα δεδομένα που το αφορούν.

Συνεπώς, το ΕΚΤ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να χορηγήσει τα αιτούμενα στοιχεία στον προσφεύγοντα για το λόγο ότι ο τελευταίος, ως υποκείμενο των δεδομένων, έχει δικαίωμα να γνωρίζει, μεταξύ άλλων, τους αποδέκτες των προσωπικών του δεδομένων. 

Η απόφαση 99/2017 της ΑΠΔΠΧ είναι διαθέσιμη εδώ.

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6
send