logo-print

Άρθρο 6 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 116821/6.11.2017 - Υπεύθυνη δήλωση ακρίβειας και πληρότητας, παροχή άδειας χρήσης δεδομένων και φόρτωση δικαιολογητικών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/11/2017

Κωδικοποιημένο
Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

1. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αίτησης, ο Οφειλέτης επιβεβαιώνει τα εξής:

α) Η αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α" 75) του οφειλέτη για την ακρίβεια και την πληρότητα του περιεχομένου της αίτησης, καθώς και των υποβληθέντων εγγράφων. Το σύστημα εμφανίζει μήνυμα προς το οφειλέτη για τις έννομες συνέπειες της ψευδούς δήλωσης (άρθρο 22 παρ. 6 του ν. 1599/1986).

β) Με την αίτηση υπαγωγής παρέχεται άδεια για κοινοποίηση στο συντονιστή, τον εμπειρογνώμονα και στους συμμετέχοντες πιστωτές, επεξεργασία και διασταύρωση από αυτούς των δεδομένων του, τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα, όσο και άλλων δεδομένων του που βρίσκονται στην κατοχή των συμμετεχόντων πιστωτών για τους σκοπούς της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Η άδεια του προηγούμενου εδαφίου συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α΄ 270) και του φορολογικού απορρήτου του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).

γ) Με την αίτηση υπαγωγής παρέχεται άδεια για κοινοποίηση, σε όλους τους πιστωτές, των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο απόσπασμα της αίτησής του.

2. Το απόσπασμα της αίτησης παράγεται από το Σύστημα και περιλαμβάνει τα κάτωθι στοιχεία:

α) πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΚΑΔ, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση), αναφορά στον κύκλο εργασιών κατά την τελευταία χρήση πριν από την υποβολή της αίτησης και στις συνολικές υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών, περιγραφή της δραστηριότητας, της οικονομικής κατάστασης, των λόγων της οικονομικής αδυναμίας και των προοπτικών της επιχείρησης,

β) την οφειλή έναντι του κάθε ειδοποιού μενού πιστωτή,

γ) το ύψος των οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς συνολικά, το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τους λοιπούς πιστωτές συνολικά,

δ) την πρόταση για τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών και

ε) τα στοιχεία που απαιτούνται για την αξιολόγηση της επιλεξιμότητας.

3. Το Σύστημα εμφανίζει την λίστα των απαραίτητων δικαιολογητικών που συνοδεύουν την αίτηση, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 8 ν. 4469/2017, με κριτήριο:

α) τη νομική υπόσταση του οφειλέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο),

β) την κατηγορία των λογιστικών βιβλίων που τηρεί ο οφειλέτης.

4. Το Σύστημα ανακτά από τη βάση δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (από τα στοιχεία του εντύπου Ε.1) ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (από τα στοιχεία των εντύπων Ν ή Ε.5 ή Φ01.010 ή Φ01.013) των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.

β) Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (από τα στοιχεία του εντύπου Ε.3) των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.

γ) Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών των τελευταίων πέντε (5) ετών.

δ) Δήλωση στοιχείων ακινήτων (από τα στοιχεία του εντύπου Ε.9), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

ε) Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (από τα στοιχεία του εκκαθαριστικού σημειώματος του τελευταίου φορολογικού έτους).

στ) Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου φορολογικού έτους.

ε) Τελευταία περιοδική δήλωση ΦΠΑ (από τα στοιχεία του εντύπου Φ2), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

5. Όσα από τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι εφικτό να αντληθούν αυτόματα από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης, είτε εξαιτίας έλλειψης διεπαφής, είτε εξαιτίας μη καταχώρησης των στοιχείων στη βάση δεδομένων (π.χ. υποβολή δήλωσης χειρόγραφα), θα φορτώνονται στο Σύστημα από τον Οφειλέτη.

6. Ο οφειλέτης κατά περίπτωση συμπληρώνει σε πίνακα και φορτώνει στο Σύστημα ή φορτώνει απευθείας στο Σύστημα, τα έγγραφα/δικαιολογητικά, που δεν μπορούν να ανακτηθούν αυτόματα. Ειδικότερα θα πρέπει να υποβάλει:

α) Χρηματοοικονομικές καταστάσεις του άρθρου 16 του ν. 4308/2014 (Α" 251) των τελευταίων πέντε περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση.

β) Προσωρινό ισοζύγιο τελευταίου μηνός τεταρτοβαθμίων λογαριασμών του αναλυτικού καθολικού της γενικής λογιστικής, εφόσον προβλέπεται η κατάρτισή του.

γ) Αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές Εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.

δ) Πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

ε) Πιστοποιητικό περί μη κατάθεσης αίτησης πτώχευσης από το αρμόδιο Πρωτοδικείο.

στ) Πιστοποιητικό περί μη λύσης της εταιρείας από το Γ.Ε.ΜΗ. εφόσον ο οφειλέτης είναι νομικό πρόσωπο.

ζ) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, του οφειλέτη ή του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου και του διευθύνοντος συμβούλου για ανώνυμες εταιρείες, του διαχειριστή για εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικές κεφαλαιουχικές Εταιρείες, των ομόρρυθμων εταίρων και των διαχειριστών για προσωπικές εταιρείες.

7. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί τη συμπλήρωση κάποιου επιπλέον δικαιολογητικού, πέραν των υποχρεωτικών, έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει τη λίστα και να φορτώσει το αντίστοιχο δικαιολογητικό στο σύστημα.

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

send