logo-print

Άρθρο 7 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 116821/6.11.2017 - Δεδομένα οφειλών και υποβολή πρότασης αναδιάρθρωσης

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/11/2017

Κωδικοποιημένο
Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

1. Ο Οφειλέτης οφείλει να εισάγει στο Σύστημα τα δεδομένα των οφειλών, καθώς και να υποβάλλει τη δική του πρόταση σχετικά με την αναδιάρθρωση αυτών, ως ακολούθως:

2. Εισαγωγή πίνακα πιστωτών: Ο πίνακας πιστωτών περιλαμβάνει τα παρακάτω πεδία:

α) Είδος πιστωτή (Φορολογική Διοίκηση, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Λοιποί φορείς Δημοσίου, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, Λοιποί Χρηματοδοτικοί Φορείς, Προμηθευτές, Εργαζόμενοι),

β) ΑΦΜ πιστωτή,

γ) Τύπος πιστωτή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο),

δ) Επωνυμία (για νομικά πρόσωπα) ή Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο (για φυσικά πρόσωπα),

ε) Στοιχεία έδρας (Διεύθυνση-Οδός, Αριθμός, ΤΚ, Πόλη), Τηλέφωνο, και Ηλεκτρονική διεύθυνση.

3. Για τους θεσμικούς πιστωτές, παράλληλα με την ανάκτηση στοιχείων των οφειλών, το Σύστημα συμπληρώνει και τον πίνακα πιστωτών.

4. Στη συνέχεια ο οφειλέτης:

α) Σε περίπτωση που έχει οφειλές προς λοιπούς φορείς του Δημοσίου (πλην της φορολογικής διοίκησης και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης), επιλέγει από λίστα τον πιστωτή και το Σύστημα συμπληρώνει τον πίνακα πιστωτών.

β) Σε περίπτωση που έχει οφειλές προς οποιοδήποτε άλλο πιστωτή που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του σημείου (α) (π.χ. Προμηθευτές, εργαζόμενοι), καταχωρεί στο σύστημα τα στοιχεία του πίνακα πιστωτών.

5. Εισαγωγή πίνακα ανάλυσης οφειλών: Ο πίνακας ανάλυσης οφειλών περιλαμβάνει τα παρακάτω πεδία:

α) Είδος πιστωτή (Φορολογική Διοίκηση, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Λοιποί φορείς Δημοσίου, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, Λοιποί Χρηματοδοτικοί Φορείς, Προμηθευτές, Εργαζόμενοι),

β) ΑΦΜ πιστωτή,

γ) Επωνυμία (για νομικά πρόσωπα) ή Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο (για φυσικά πρόσωπα),

δ) Ταυτότητα Οφειλής

ε) Τελικό Ποσό οφειλής. Το πεδίο περιλαμβάνει το ποσό της απαίτησης το οποίο κρίνει ο συντονιστής ότι δεν αμφισβητείται ή το ποσό της απαίτησης που επιβεβαιώνεται από τον εμπειρογνώμονα, σε περίπτωση διαφωνίας οφειλέτη - πιστωτή.

στ) Ποσό οφειλής (του οφειλέτη), το οποίο συμπληρώνεται από τον οφειλέτη και περιλαμβάνει το ποσό της απαίτησης κατά την άποψη του οφειλέτη.

ζ) Ποσό οφειλής (του πιστωτή), συμπληρώνεται από τον πιστωτή και περιλαμβάνει το ποσό της απαίτησης κατά την άποψη του πιστωτή.

η) Τελικές Εξασφαλίσεις. Το πεδίο περιλαμβάνει τις εξασφαλίσεις που κρίνει ο συντονιστής ότι δεν αμφισβητούνται ή που επιβεβαιώνονται από τον εμπειρογνώμονα, σε περίπτωση διαφωνίας οφειλέτη - πιστωτή.

θ) Εξασφαλίσεις (του οφειλέτη), το οποίο συμπληρώνεται από τον οφειλέτη και περιλαμβάνει τις εξασφαλίσεις κατά την άποψη του οφειλέτη.

ι) Εξασφαλίσεις (του πιστωτή), το οποίο συμπληρώνεται από τον πιστωτή και περιλαμβάνει τις εξασφαλίσεις κατά την άποψη του πιστωτή.

ια) Ποσό βασικής οφειλής (πεδίο που συμπληρώνεται για οφειλές προς τους θεσμικούς πιστωτές και περιγράφει την οφειλή πλην των ποσών προκειμένου για τόκους υπερημερίας, προσαυξήσεις-τόκους, λοιπά πρόστιμα και λοιπά συνεισπραττόμενα κατά περίπτωση).

ιβ) Ποσό τόκων υπερημερίας (πεδίο που συμπληρώνεται για τα χρηματοδοτικά ιδρύματα-πιστωτές).

ιγ) Ποσό προσαυξήσεων, τόκων (πεδίο που αφορά σε προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν επιβληθεί από το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης).

ιδ) Ποσό προστίμων (πεδίο που συμπληρώνεται για τη φορολογική διοίκηση).

ιε) Ποσό λοιπών προστίμων (πεδίο που αφορά σε πρόστιμα του άρθρου 57 του ΚΦΔ και του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ, που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση).

ιστ) Λοιπά συνεισπραττόμενα (πεδίο που αφορά σε πρόσθετα τέλη και λοιπά συνεισπραττόμενα ποσά, που επιβάλλονται από τη φορολογική διοίκηση επί του ποσού της βασικής οφειλής και υπολογίζονται κατά την είσπραξή της).

ιζ) Ποσό που δεν υπόκειται σε διαγραφή (πεδίο που αφορά σε Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης).

ιη) Ημερομηνία Γέννησης Οφειλής.

ιθ) Οφειλή προς ρύθμιση (πεδίο με επιλογή Ναι/Όχι, το οποίο λαμβάνει την τιμή «Όχι» για οφειλές που γεννήθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2016 ή αφορούν ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων λόγω παραβίασης των σχετικών διατάξεων της ΣΛΕΕ).

ικ) Υφιστάμενη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο (Ναι/Όχι).

ικα) Συνοφειλέτες Οφειλής (πεδίο στο οποίο ο Οφειλέτης επιλέγει από τον Πίνακα Συνοφειλετών, τυχόν συνοφειλέτες που εμπλέκονται στην οφειλή για τις οφειλές οι οποίες στο πεδίο «Οφειλή προς ρύθμιση» έχουν την τιμή «Ναι»).

ικβ) Οφειλή που εξαιρείται λόγω μη συνυποβολής αίτησης (πεδίο που αφορά σε οφειλές που δε ρυθμίζονται λόγω μη συνυποβολής αίτησης από συνοφειλέτη και επιλέγεται από τον οφειλέτη σε εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 7 παρ. 3 ν. 4469/2017).

6. Για τους θεσμικούς πιστωτές, το Σύστημα ανακτά σύγχρονα ή ασύγχρονα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία των οφειλών ανά πιστωτή και ανά οφειλή από τις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων (ΑΑΔΕ, ΚΕΑΟ, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ).

7. Στη συνέχεια ο οφειλέτης καταχωρεί στο σύστημα:

α) Όσα από τα στοιχεία των οφειλών δεν είναι εφικτό να αντληθούν αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων των θεσμικών πιστωτών, είτε εξαιτίας έλλειψης διεπαφής, είτε εξαιτίας μη καταχώρησης των στοιχείων στην αντίστοιχη βάση δεδομένων.

β) Τυχόν διαφωνίες του με τα ποσά των οφειλών που ανακτήθηκαν αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων των θεσμικών πιστωτών.

γ) Τα στοιχεία των οφειλών του έναντι των μη θεσμικών πιστωτών (Προμηθευτές, εργαζόμενοι, λοιποί φορείς Δημοσίου) για τα οποία επιπρόσθετα φορτώνει στο σύστημα σχετικά παραστατικά τεκμηρίωσης (ενδεικτικά  για προμηθευτές: τιμολόγια και συμβάσεις, για λοιπούς φορείς Δημοσίου: καταλογιστικές πράξεις).

δ) Σε περίπτωση ύπαρξης νομικών προσώπων που προήλθαν από διαδοχή επιχειρήσεων σύμφωνα με το άρθρο 479 του Αστικού Κώδικα), συμπληρώνονται τα στοιχεία των οφειλών που προέρχονται από τις παλαιές επιχειρήσεις, που έχει διαδεχθεί.

8. Για την πληρέστερη απεικόνιση των οφειλών, το Σύστημα ανακτά από τη βάση δεδομένων της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, αναλυτικά στοιχεία των οφειλών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

9. Σε περίπτωση που από τα αναλυτικά στοιχεία των οφειλών προκύψουν συνοφειλέτες που δεν έχουν καταχωρηθεί στον Πίνακα Συνοφειλετών, ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να:

α) καταχωρήσει στον Πίνακα Συνοφειλετών τους εν λόγω συνοφειλέτες,

β) επιλέξει μέσω του Συστήματος την αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς ενημέρωση τους για τη συνυποβολή αίτησης και

γ) συνδέσει τους εν λόγω συνοφειλέτες με τις οφειλές του Πίνακα Ανάλυσης Οφειλών στις οποίες εμπλέκονται.

10. Σε περίπτωση ύπαρξης υφιστάμενων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 4 του ν. 4469/2017, το Σύστημα ανακτά από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ, στοιχεία των υφιστάμενων ρυθμίσεων.

11. Ανάπτυξη συγκεντρωτικού πίνακα οφειλών: Ο συγκεντρωτικός πίνακας οφειλών περιλαμβάνει τα εξής πεδία:

α) Είδος πιστωτή (Φορολογική Διοίκηση, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Λοιποί φορείς Δημοσίου, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, Λοιποί Χρηματοδοτικοί Φορείς, Προμηθευτές, Εργαζόμενοι).

β) ΑΦΜ πιστωτή.

γ) Επωνυμία (για νομικά πρόσωπα) ή Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο (για φυσικά πρόσωπα).

δ) Τελικό Ποσό οφειλής.

ε) Τελικές Εξασφαλίσεις.

στ) Ποσοστό επί του συνόλου των απαιτήσεων.

ζ) Ποσοστό απαρτίας, το οποίο υπολογίζεται μετά την εφαρμογή των προβλεπόμενων ελέγχων του άρθρου 2 παράγραφος 6 του ν. 4469/2017 και την εξαίρεση των μικρών πιστωτών από τη διαδικασία.

η) Ποσοστό συμμετεχόντων, και ποσοστό συμμετεχόντων με ειδικό προνόμιο, τα οποία ενημερώνονται μετά τη δήλωση πρόθεσης συμμετοχής των πιστωτών στη διαδικασία, και, εφόσον προκύψουν διαφοροποιήσεις των οφειλών κατά το στάδιο διαπίστωσης απαρτίας ενημερώνονται εκ νέου.

θ) Κατάσταση Υπαγωγής στη Διαδικασία (Ναι/ Όχι), ως ακολούθως: Μετά την ολοκλήρωση του συγκεντρωτικού πίνακα οφειλών, το Σύστημα πραγματοποιεί τους προβλεπόμενους ελέγχους στο άρθρο 2 παράγραφος 6 του ν. 4469/2017. Το πεδίο λαμβάνει την τιμή «Όχι» για πιστωτές οι απαιτήσεις των οποίων: (i) δεν υπερβαίνουν ατομικά για κάθε πιστωτή το ποσό των 2.000.000€ και ποσοστό 1,5% του συνολικού χρέους του οφειλέτη και (ϋ) δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 20.000.000€ και ποσοστό 15% του συνολικού χρέους του οφειλέτη. Αν οι απαιτήσεις που εμπίπτουν στα κριτήρια της περ. α" υπερβαίνουν αθροιστικά ένα από τα κριτήρια της περ. β", το πεδίο λαμβάνει την τιμή «Όχι» για τους πιστωτές με τις μικρότερες απαιτήσεις έως τη συμπλήρωση του ποσοστού 15% ή του ποσού των 20.000.000€. Για τους λοιπούς πιστωτές, ακόμα και εάν οι απαιτήσεις τους δεν υπερβαίνουν τα κριτήρια της περ. α", το πεδίο λαμβάνει την τιμή «Ναι».

ι) Δήλωση συμμετοχής στη Διαδικασία (Ναι/ Όχι), ως ακολούθως: Το πεδίο λαμβάνει την τιμή «Ναι»: (i) για τον πιστωτή που απέστειλε στον οφειλέτη πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, (ϋ) για την φορολογική διοίκηση και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον το συνολικό ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο είναι έως 20.000€, στις οποίες δεν προσμετρώνται τυχόν οφειλές οι οποίες έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και (iii) για τους πιστωτές που δήλωσαν την πρόθεση τους να συμμετέχουν στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Σε κάθε άλλη περίπτωση λαμβάνει την τιμή «Όχι».

12. Ο συγκεντρωτικός πίνακας οφειλών παράγεται από το Σύστημα με βάση τον πίνακα ανάλυσης οφειλών. Ειδικότερα:

α) Αποτυπώνονται ανά πιστωτή οι συνολικές οφειλές και οι αντίστοιχες εξασφαλίσεις. Στις συνολικές οφειλές δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές για τις οποίες ο πίνακας ανάλυσης οφειλών στο πεδίο «Οφειλές προς ρύθμιση» έχει την τιμή «Όχι», καθώς και οι οφειλές για τις οποίες ο οφειλέτης έχει επιβεβαιώσει την επιλογή «Οφειλή που εξαιρείται λόγω μη συνυποβολής αίτησης».

β) Αθροίζονται οι συνολικές οφειλές του οφειλέτη και υπολογίζεται ανά πιστωτή το ποσοστό επί του συνόλου των απαιτήσεων.

13. Στη συνέχεια, ο Οφειλέτης προβαίνει στην κατάρτιση της πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών, κατά περίπτωση ως εξής: φορτώνει στο Σύστημα την πρότασή του για τον τρόπο ρύθμισης των οφειλών του, η οποία βασίζεται στα εκτιμώμενα έσοδα και έξοδα του οφειλέτη κατά τις επόμενες τρεις (3) τουλάχιστον χρήσεις και είναι σύμφωνη με τους υποχρεωτικούς κανόνες των άρθρων 9 και 15 παράγραφοι 3, 4, 5, 6 και 16 του ν. 4469/2017.

Ειδικότερα, ο οφειλέτης συμπληρώνει:

α) Τα βασικά συμπεράσματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης,

β) Την αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και των συνοφειλετών με τους οποίους υποβάλει αίτηση από κοινού,

γ) Ένδειξη εάν το συνολικό ποσό που προτείνει να καταβάλει ο ίδιος και οι συνοφειλέτες με τους οποίους υποβάλει αίτηση από κοινού, για την αποπληρωμή των οφειλών του, καταγράφεται σε μηνιαία ή ετήσια βάση,

δ) Το συνολικό ποσό που προτείνει να καταβάλει ο ίδιος και οι συνοφειλέτες με τους οποίους υποβάλει αίτηση από κοινού για την αποπληρωμή των οφειλών του και

ε) Πίνακα καταβολών ανά πιστωτή ο οποίος περιλαμβάνει τα παρακάτω πεδία:

i. ΑΦΜ πιστωτή,

ii. Συνολικό ποσό,

iii. Περιγραφή πρότασης αναδιάρθρωσης.

14. Τα στοιχεία των σημείων (α), (β) και (ε) της πρότασης αναδιάρθρωσης συμπληρώνονται όταν υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο ή οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή προς άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, για τις οποίες είτε δεν υπάρχει υφιστάμενη ρύθμιση (άρθρο 15 παρ 4, του ν. 4469/2017) είτε το ποσό βασικής οφειλής προς το Δημόσιο ξεπερνά τις 20.000€, χωρίς να προσμετρώνται υφιστάμενες ρυθμίσεις (άρθρο 15 παρ. 6, ν. 4469/2017).

Η Διαμεσολάβηση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

send