logo-print

Άρθρο 8 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 116821/6.11.2017 - Πρόσκληση συνοφειλετών, κριτήρια υπαγωγής στο νόμο, παροχή άδειας αυτεπάγγελτης αναζήτησης και χρήσης δεδομένων, εισαγωγή στοιχείων και δικαιολογητικών

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/11/2017

Κωδικοποιημένο
Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Κατόπιν της κατά τα ανωτέρω πρόσκλησης του Οφειλέτη προς το συνοφειλέτη για τη συνυποβολή πρότασης, ο τελευταίος εισέρχεται στην ιστοσελίδα της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. www.keyd.gov.gr και επιλέγει τη σήμανση για την πρόσβαση στο Σύστημα κατά τα περιγραφόμενα στο άρθρο 2 παρ. 1 του παρόντος.

2. Με την επιτυχή εισαγωγή στο Σύστημα, αυτό εμφανίζει σχετική ένδειξη για την εισαγωγή των προσωπικών του διαπιστευτηρίων του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης), επιλέγοντας τον αντίστοιχο ρόλο.

3. Το Σύστημα ελέγχει αν η αίτηση του οφειλέτη βρίσκεται σε κατάσταση οριστικής υποβολής. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία διακόπτεται.

4. Σε περίπτωση που η αίτηση του οφειλέτη βρίσκεται σε κατάσταση προσωρινής αποθήκευσης, ήτοι έχει διαπιστωθεί η εκπλήρωση των κριτηρίων υπαγωγής/ επιλεξιμότητας και εκκρεμεί η εισαγωγή στοιχείων και δικαιολογητικών, το Σύστημα επιτρέπει στον συνοφειλέτη την εκκίνηση της διαδικασίας συνυποβολής αίτησης (εφόσον ο συνοφειλέτης εισέρχεται στο σύστημα για πρώτη φορά) ή μεταφέρει τον συνοφειλέτη στα στάδια επεξεργασίας και εισαγωγής στοιχείων.

5. Σε περίπτωση που υπάρχει αίτηση συνοφειλέτη σε κατάσταση οριστικής υποβολής, το Σύστημα επιτρέπει στο συνοφειλέτη την επισκόπηση της αίτησής του, όχι όμως τη μεταβολή στοιχείων αυτής.

6. Ο συνοφειλέτης επιβεβαιώνει ότι ενημερώθηκε για το εξής: «Για την υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, δα λάβει χώρα αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δεδομένων του συνοφειλέτη, από τις βάσεις δεδομένων της φορολογικής διοίκησης, των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και των τραπεζών, στο πλαίσιο της παρεχομένης αδείας του συνοφειλέτη, για την επεξεργασία και κοινοποίηση των δεδομένων του, την άρση απορρήτου τραπεζικών καταθέσεων του αρθ. 1 ν.δ. 1059/1971 (Α' 270) και φορολογικού απορρήτου του αρθ. 17 ν. 4174/2013 (Α' 170) που συνεπάγεται η κατάθεση της αίτησης, όπως ρητώς αναφέρεται στο αρθ. 5 παρ. 6 ν. 4469/2017 (Α' 62)».

7. Το Σύστημα ανακτά από τον πίνακα συνοφειλετών τα παρακάτω στοιχεία:

α) Βασικά στοιχεία συνοφειλέτη (ΑΦΜ συνοφειλέτη, Τύπος συνοφειλέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), Επωνυμία (για νομικά πρόσωπα) ή Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο (για φυσικά πρόσωπα), Ημερομηνία έναρξης επιχείρησης, Λογιστικό σύστημα- για φυσικά πρόσωπα-επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα).

β) Στοιχεία επικοινωνίας συνοφειλέτη (Διεύθυνση: Οδός, Αριθμός, ΤΚ, Πόλη), τηλέφωνο, και ηλεκτρονική διεύθυνση), θα παρέχεται η δυνατότητα αλλαγών στον Οφειλέτη αλλά μόνον για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Επιπλέον, το Σύστημα ανακτά στοιχεία από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης (ΑΑΔΕ) για τον έλεγχο της υπαγωγής του συνοφειλέτη στο πεδίο εφαρμογής του νόμου (άρθρο 2 παρ. 2 ν. 4469/2017), και συγκεκριμένα τους κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) της επιχείρησης.

8. Όσα από τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι εφικτό να αντληθούν αυτόματα από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης, είτε εξαιτίας έλλειψης διεπαφής, είτε εξαιτίας μη καταχώρησης των στοιχείων στη βάση δεδομένων) θα καταχωρούνται στο σύστημα ή θα δηλώνονται από το συνοφειλέτη.

9. Στη συνέχεια, θα γίνεται εισαγωγή πίνακα περιουσιακών στοιχείων συνοφειλέτη ως εξής: Λαμβάνεται από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης πίνακας με τα στοιχεία των ακινήτων από την τελευταία εκκαθαρισμένη περιουσιακή κατάσταση του συνοφειλέτη μέχρι την υποβολή της αίτησης καθώς και όλες τις αλλαγές στο έντυπο Ε9 με προσυμπληρωμένη την αξία βάσει της οποίας έχει υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ.

10. Κατόπιν, λαμβάνεται από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης πίνακας με τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (Αυτοκίνητα, Αεροσκάφη, Πλοία/ Σκάφη) του συνοφειλέτη εφόσον αυτός είναι φυσικό πρόσωπο. Οι εν λόγω πληροφορίες αντλούνται από το έντυπο Ε1 του προηγούμενου έτους.

11. Επιπλέον, λαμβάνεται αυτόματα από τη βάση δεδομένων της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, πίνακας με τα κινητά περιουσιακά στοιχεία του συνοφειλέτη (τραπεζικές καταθέσεις, εμβάσματα, επενδυτικά προϊόντα και χαρτοφυλάκιο μετοχών), καθώς και την εκτιμώμενη αξία τους.

12. Ο συνοφειλέτης συμπληρώνει σε πίνακα, τον οποίο φορτώνει στο Σύστημα κατάλογο περιουσιακών στοιχείων με αναφορά στην εκτιμώμενη εμπορική αξία τους και πλήρη περιγραφή των βαρών και λοιπών εξασφαλίσεων που είναι εγγεγραμμένα επί αυτών.

13. Για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ο πίνακας περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον: α/α, ταυτότητα ακινήτου, περιγραφή ακινήτου, ένδειξη προέλευσης αξίας ακινήτου (αξία βάσει ΕΝΦΙΑ ή εκτιμώμενη εμπορική αξία), εκτιμώμενη αξία ακινήτου, παρατηρήσεις, πίνακας βαρών/ εξασφαλίσεων {ΑΦΜ πιστωτή, είδος βάρους/ εξασφάλισης (προσημείωση ή υποθήκη), ασφαλιζόμενο ποσό, σειρά προσημείωσης, δημόσιο βιβλίο}.

14. Για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία, ο πίνακας περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον:

α/α, κωδικός κινητού περιουσιακού στοιχείου, τύπος κινητού περιουσιακού στοιχείου (Μηχανολογικός Εξοπλισμός, Αυτοκίνητο, Αεροσκάφος, Πλοίο/Σκάφος, Ασφάλειες, Εμπορεύματα, Έργα Τέχνης, Εμπορικό Σήμα, Λοιπά Χρεόγραφα, Καταθέσεις, Μετοχές - Ομόλογα - Απαιτήσεις, Προϊόντα Επενδυτικού Χαρτοφυλακίου, Προϊόντα Μετοχικού Χαρτοφυλακίου, Άλλο), περιγραφή κινητού περιουσιακού στοιχείου, εκτιμώμενη αξία κινητού περιουσιακού στοιχείου, παρατηρήσεις, πίνακας βαρών/ εξασφαλίσεων (ΑΦΜ πιστωτή, είδος βάρους/ εξασφάλισης (προσημείωση, υποθήκη, ενέχυρο, εκχώρηση), ασφαλιζόμενο ποσό.

15. Εμφάνιση λίστας επισυναπτόμενων δικαιολογητικών:

α) τη νομική υπόσταση του συνοφειλέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο).

β) την κατηγορία των λογιστικών βιβλίων που τηρεί ο συνοφειλέτης (για φυσικά πρόσωπα- επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα).

16. Το Σύστημα ανακτά από τη βάση δεδομένων της Φορολογικής Διοίκησης:

α) Δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (στοιχεία εντύπου Ε.1) ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (στοιχεία εντύπων Ν ή Ε.5 ή Φ01.010 ή Φ01.013) των τελευταίων πέντε (5) φορολογικών ετών.

β) Δήλωση στοιχείων ακινήτων (στοιχεία εντύπου Ε.9), εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της.

γ) Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό του τελευταίου φορολογικού έτους).

δ) Πράξη διοικητικού προσδιορισμού του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) του τελευταίου φορολογικού έτους.

17. Όσα από τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι εφικτό να αντληθούν αυτόματα από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης, είτε εξαιτίας έλλειψης διεπαφής, είτε εξαιτίας μη καταχώρησης των στοιχείων στη βάση δεδομένων, θα φορτώνονται στο Σύστημα από τον Συνοφειλέτη.

18. Ο συνοφειλέτης εν συνεχεία συμπληρώνει σε πίνακα και φορτώνει στο Σύστημα ή φορτώνει απευθείας στο Σύστημα, τα έγγραφα ή δικαιολογητικά, που δεν μπορούν να ανακτηθούν αυτόματα. Ειδικότερα θα πρέπει να υποβάλει χρηματοοικονομικές καταστάσεις του άρθρου 16 του ν. 4308/2014 (Α' 251) των τελευταίων πέντε περιόδων, οι οποίες πρέπει να είναι δημοσιευμένες, εφόσον προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση.

19. Σε περίπτωση που ο συνοφειλέτης επιθυμεί τη συμπλήρωση κάποιου επιπλέον δικαιολογητικού, πέραν των υποχρεωτικών, έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει τη λίστα και να φορτώσει το αντίστοιχο δικαιολογητικό στο Σύστημα.

20. Εισαγωγή πίνακα πιστωτών συνοφειλέτη: Ο πίνακας πιστωτών περιλαμβάνει τα παρακάτω πεδία:

i. Είδος πιστωτή (Φορολογική Διοίκηση, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Λοιποί φορείς Δημοσίου, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, Λοιποί Χρηματοδοτικοί Φορείς, Προμηθευτές, Εργαζόμενοι),

ii. ΑΦΜ πιστωτή,

iii. Τύπος πιστωτή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο),

iv. Επωνυμία (για νομικά πρόσωπα) ή Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο (για φυσικά πρόσωπα),

v. Διεύθυνση έδρας (Οδός, Αριθμός, ΤΚ, Πόλη), Τηλέφωνο, και Ηλεκτρονική διεύθυνση.

21. Για τους θεσμικούς πιστωτές, παράλληλα με την ανάκτηση στοιχείων των οφειλών, το Σύστημα συμπληρώνει και τον πίνακα πιστωτών του συνοφειλέτη.

22. Στη συνέχεια ο συνοφειλέτης, σε περίπτωση που έχει οφειλές προς λοιπούς φορείς του Δημοσίου (πλην της φορολογικής διοίκησης και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης), επιλέγει από λίστα τον πιστωτή και το Σύστημα συμπληρώνει τον πίνακα πιστωτών.

23. Σε περίπτωση που έχει οφειλές προς οποιοδήποτε άλλο πιστωτή που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα της προηγούμενης παραγράφου (π.χ. Προμηθευτές, εργαζόμενοι), καταχωρεί στο σύστημα τα στοιχεία του πίνακα πιστωτών.

24. Εισαγωγή πίνακα συνοφειλετών του συνοφειλέτη: Για κάθε δικό του συνοφειλέτη, ο συνοφειλέτης εισάγει τον ΑΦΜ και το Σύστημα ανακτά από τη βάση δεδομένων της φορολογικής διοίκησης:

α) Βασικά στοιχεία του συνοφειλέτη (Τύπο συνοφειλέτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), Επωνυμία (για ΝΠ) ή Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο (για ΦΠ)} και

β) Στοιχεία επικοινωνίας του συνοφειλέτη (Διεύθυνση (Οδός, Αριθμός, ΤΚ, Πόλη), τηλέφωνο, και ηλεκτρονική διεύθυνση), θα παρέχεται η δυνατότητα αλλαγών στον Οφειλέτη αλλά μόνον για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Όσα από τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι εφικτό να αντληθούν αυτόματα από τη βάση της φορολογικής διοίκησης (είτε εξαιτίας έλλειψης διεπαφής είτε εξαιτίας μη καταχώρησης των στοιχείων στη βάση δεδομένων) θα καταχωρούνται στο Σύστημα από το συνοφειλέτη.

25. Εισαγωγή πίνακα ανάλυσης οφειλών συνοφειλέτη: Ο πίνακας ανάλυσης οφειλών περιλαμβάνει τα παρακάτω πεδία:

i. Είδος πιστωτή (Φορολογική Διοίκηση, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, Λοιποί φορείς Δημοσίου, Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, Λοιποί Χρηματοδοτικοί Φορείς, Προμηθευτές, Εργαζόμενοι),

ii. ΑΦΜ πιστωτή,

iii. Επωνυμία (για νομικά πρόσωπα) ή Ονοματεπώνυμο/Πατρώνυμο (για φυσικά πρόσωπα),

iv. Ταυτότητα Οφειλής,

v. Ποσό οφειλής,

vi. Εξασφαλίσεις,

vii. Συνοφειλέτες Οφειλής (επιλέγονται από τον πίνακα συνοφειλετών),

26. Για τους θεσμικούς πιστωτές, το Σύστημα ανακτά αυτόματα, σύγχρονα ή ασύγχρονα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία των οφειλών ανά πιστωτή και ανά οφειλή από τις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων (ΑΑΔΕ, ΚΕΑΟ, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ).

27. Στη συνέχεια ο συνοφειλέτης καταχωρεί στο σύστημα:

α) Όσα από τα στοιχεία των οφειλών δεν είναι εφικτό να αντληθούν αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων των θεσμικών πιστωτών, είτε εξαιτίας έλλειψης διεπαφής, είτε εξαιτίας μη καταχώρησης των στοιχείων στην αντίστοιχη βάση δεδομένων.

β) Τα στοιχεία των οφειλών του έναντι των μη θεσμικών πιστωτών (Προμηθευτές, εργαζόμενοι, λοιποί φορείς Δημοσίου) για τα οποία επιπρόσθετα φορτώνει στο Σύστημα σχετικά παραστατικά τεκμηρίωσης (ήτοι: ενδεικτικά για προμηθευτές τιμολόγια και συμβάσεις, για λοιπούς φορείς Δημοσίου καταλογιστικές πράξεις).

28. Το Σύστημα με βάση τον πίνακα ανάλυσης οφειλών υπολογίζει το συνολικό ποσό οφειλής του συνοφειλέτη και τις αντίστοιχες συνολικές εξασφαλίσεις.

29. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αίτησης, ο συνοφειλέτης επιβεβαιώνει τα εξής:

α) Η αίτηση υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α' 75) του συνοφειλέτη για την ακρίβεια και την πληρότητα του περιεχομένου της αίτησης, καθώς και των υποβληθέντων εγγράφων. Το σύστημα εμφανίζει μήνυμα προς τον Οφειλέτη για τις έννομες συνέπειες της ψευδούς δήλωσης (άρθρο 22 παρ. 6 ν. 1599/1986).

β) Με τη συνυποβολή αίτησης υπαγωγής παρέχεται άδεια για κοινοποίηση στο συντονιστή, τον εμπειρογνώμονα και στους συμμετέχοντες πιστωτές, επεξεργασία και διασταύρωση από αυτούς των δεδομένων του, τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα, όσο και άλλων δεδομένων του που βρίσκονται στην κατοχή των συμμετεχόντων πιστωτών για τους σκοπούς της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Η άδεια του προηγούμενου εδαφίου συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α' 270) και του φορολογικού απορρήτου του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α' 170).

30. Ο συνοφειλέτης μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών, επιλέγει τη συνυποβολή της αίτησης. Το Σύστημα κάνει έλεγχο της πληρότητας της αίτησης του συνοφειλέτη και εφόσον ο έλεγχος δεν είναι επιτυχής, εμφανίζει τις ελλείψεις που εντόπισε. Ο συνοφειλέτης συμπληρώνει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν από το Σύστημα και επιλέγει την οριστική συνυποβολή της αίτησης. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται εκ νέου αυτόματα έλεγχος της πληρότητας της αίτησης του συνοφειλέτη και εφόσον ο έλεγχος είναι επιτυχής, αποθηκεύει τα στοιχεία της αίτησης. Σε αντίθετη περίπτωση επαναλαμβάνονται οι ανωτέρω αναφερόμενες διαδικασίες.

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ