logo-print

Άρθρο 15 - Κοινή Υπουργική Απόφαση 116821/6.11.2017 - Διερεύνηση δυνατότητας χρήσης υφιστάμενης αξιολόγησης βιωσιμότητας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

06/11/2017

Κωδικοποιημένο
Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

1. Με τη διαπίστωση της απαρτίας των πιστωτών, ο συντονιστής ενεργοποιεί τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος/ πρότασης χρήσης υφιστάμενης αξιολόγησης βιωσιμότητας. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες πιστωτές δύνανται να υποβάλουν αιτήματα/προτάσεις χρήσης υφιστάμενων αξιολογήσεων βιωσιμότητας του οφειλέτη, μέσω του Συστήματος. Κάθε αίτημα περιλαμβάνει την προτεινόμενη αξιολόγηση βιωσιμότητας του οφειλέτη, η οποία φορτώνεται στο σύστημα και το χρόνο εκπόνησης της μελέτης.

2. Το Σύστημα ενημερώνει μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το Συντονιστή για την υποβολή αιτημάτων-προτάσεων χρήσης υφιστάμενων αξιολογήσεων βιωσιμότητας του οφειλέτη. Το μήνυμα περιλαμβάνει για κάθε πρόταση τα στοιχεία του αιτούντος, με αναφορά στον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) πιστωτή, την Επωνυμία (για νομικά πρόσωπα) ή Ονοματεπώνυμο/ Πατρώνυμο (για φυσικά πρόσωπα).

3. Ο συντονιστής με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του Συστήματος ενημερώνει τον οφειλέτη για τα αιτήματα-προτάσεις χρήσης υφιστάμενων αξιολογήσεων βιωσιμότητας και τον καλεί να δηλώσει αν αποδέχεται τη χρήση μίας ή περισσοτέρων υφιστάμενων αξιολογήσεων βιωσιμότητας για τους σκοπούς της διαδικασίας. Ταυτόχρονα ενεργοποιεί στο σύστημα τη δυνατότητα έγκρισης/απόρριψης των αξιολογήσεων βιωσιμότητα που έχουν υποβληθεί.

4. Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στο Σύστημα και να εγκρίνει/απορρίψει τις υποβληθείσες προτάσεις. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν αποδέχεται τη χρήση καμίας από τις υφιστάμενες αξιολογήσεις βιωσιμότητας για τους σκοπούς της διαδικασίας, ο συντονιστής με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του Συστήματος, ενημερώνει σχετικά τους συμμετέχοντες πιστωτές. Η διαδικασία διορισμού εμπειρογνώμονα συνεχίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 ν. 4469/2017 (αρθ. 16 του παρόντος).

5. Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εισέλθει στο Σύστημα και να εγκρίνει/ απορρίψει τις υποβληθείσες προτάσεις. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης αποδέχεται τη χρήση μίας ή περισσοτέρων υφιστάμενων αξιολογήσεων βιωσιμότητας για τους σκοπούς της διαδικασίας, ο συντονιστής με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω του Συστήματος ενημερώνει τους συμμετέχοντες πιστωτές για τα αιτήματα-προτάσεις χρήσης υφιστάμενων αξιολογήσεων βιωσιμότητας που έγιναν αποδεκτά από τον οφειλέτη και τους καλεί σε ψηφοφορία εντός πέντε (5) ημερών επί αυτών. Ταυτόχρονα ενεργοποιεί στο σύστημα την ψηφοφορία επί των υφιστάμενων αξιολογήσεων βιωσιμότητας που εγκρίθηκαν από τον οφειλέτη.

6. Οι συμμετέχοντες πιστωτές έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο Σύστημα και να καταχωρήσουν την ψήφο τους. Με τη λήξη της (5) ήμερης προθεσμίας, ο συντονιστής, μέσω του Συστήματος και συγκεκριμένα του πεδίου «Ποσοστό συμμετεχόντων», του συγκεντρωτικού πίνακα οφειλών ελέγχει αν οι συμμετέχοντες πιστωτές που επιθυμούν την χρήση κάποιας από τις προτεινόμενες υφιστάμενες αξιολογήσεις βιωσιμότητας, που έγιναν αποδεκτές από τον οφειλέτη, συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστωτών και προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες κατά περίπτωση:

α) Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες πιστωτές που επιθυμούν τη χρήση κάποιας υφιστάμενης αξιολόγησης βιωσιμότητας συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστωτών, ο Συντονιστής ενημερώνει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του Συστήματος τους συμμετέχοντες πιστωτές και τον οφειλέτη ότι:

i. η εν λόγω αξιολόγηση βιωσιμότητας θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα στάδια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης και

ii. η διαδικασία διορισμού εμπειρογνώμονα συνεχίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11, με τη διαφοροποίηση ότι το αντικείμενο του εμπειρογνώμονα μπορεί να περιλαμβάνει την εκπόνηση σχεδίου αναδιάρθρωσης οφειλών ή/και την επαλήθευση απαιτήσεων.

β) Σε περίπτωση που οι συμμετέχοντες πιστωτές που επιθυμούν τη χρήση κάποιας υφιστάμενης αξιολόγησης βιωσιμότητας δε συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστωτών, ο συντονιστής ενημερώνει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του Συστήματος τους συμμετέχοντες πιστωτές και τον οφειλέτη. Η διαδικασία διορισμού εμπειρογνώμονα συνεχίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 (αρθ. 16 του παρόντος).

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

send