logo-print

Εκδηλώσεις για την ELSA Day 2017: Fighting Terrorism and Organized Crime

Διοργάνωση Νομικών Εργαστηρίων (Workshops) και Νομικού “Debate” από την ELSA Athens

22/11/2017

23/11/2017

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στο κέντρο της δραστηριότητας της ELSA βρίσκεται η προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό κάθε χρόνο διοργανώνονται δράσεις αφιερωμένες στην ίδια την ELSA και τους στόχους της (ELSA Day).

Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο την ίδια μέρα και στις 43 χώρες-μέλη της ομοσπονδίας με σύνθημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι μαζί» διοργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες πάνω στο ίδιο όμως θέμα που αφορά στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεδομένου λοιπόν, του ότι το θέμα της ELSA Day για το 2017 είναι “Access to Justice Beyond Borders’’, η δράση της ELSA Athens θα είναι η διοργάνωση Νομικών Εργαστηρίων (Workshops) και σχετικού Νομικού “Debate” στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2017 και θα αφορά τον κοινό θεματικό άξονα "Fighting Terrorism & Organized Crime".

Την πρώτη ημέρα του διήμερου εορτασμού θα λάβουν χώρα στην αίθουσα Ευρώπη των εκδόσεων Νομική Βιβλιοθήκη από τις 9:30-15:00 τα διαδραστικά Νομικά Εργαστήρια (Workshops), με θέμα «Νομικές πτυχές των σύγχρονων μορφών τρομοκρατίας».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν 4 εισηγήσεις:

  • κ. Α. Βλαχογιάννης, Επιστημονικός Συνεργάτη του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,
  • κ. Εμμ.- Ρ. Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ευρωπαικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ,
  • κ. Γ. Κυριακόπουλος, Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και
  • κ. Ι. Ανδρουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Οι ειδικότερες θεματικές θα αφορούν μεταξύ άλλων τις όψεις και τις μορφές που παίρνει σήμερα η τρομοκρατία, τη σύγκρουση των δικαιωμάτων της ασφάλειας και της ελευθερίας στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμησή της, καθώς και το ιδιαίτερο θέμα της κυβερνοτρομοκρατίας (cyber terrorism).

Στο δεύτερο μέρος, θα ακολουθήσει η εξέταση ενός case study από την κυρία Ελ. Μίχα, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, στη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις επί των ειδικότερων πτυχών της υποθέσεως. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Την δεύτερη και τελευταία μέρα του διήμερου εορτασμού, στις 29 Νοεμβρίου, θα λάβει χώρα Νομικός Αγώνας Επιχειρηματολογίας (Legal Debate) με θέμα την υπόθεση “Aquartia vs Sheltistan”, που αφορά την αεροπειρατεία, και την οποία διευκρίνισε και επιμελήθηκε ο ακαδημαϊκός επιβλέπων, κύριος Γ. Κυριακόπουλος, Λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00μμ στο Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος" του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

Στο Legal Debate θα συμμετάσχουν δύο ομάδες προπτυχιακών φοιτητών οι οποίες θα συγκρουστούν μεταξύ τους με νομικά επιχειρήματα, δηλαδή η μία ομάδα θα λάβει θέση υπέρ του προσφεύγοντος και η άλλη ομάδα υπέρ του καθ’ ου η προσφυγή κράτους. Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες είναι οι εξής: Kατερίνa Ντούνη, Ευγενία Χατζηαντωνίου, Αναστασία Κοντού, Κατερίνα Βλάμη, Αλέξανδρος Χατζηϊακώβου, Χριστίνα Τσόπελα. Την προπόνηση των ομάδων έχουν αναλάβει οι προπτυχιακές φοιτήτριες Γιολένα Εξάρχου, Αντωνία Χριστοπούλου και Ηλιάνα Γρίβα.

Η αξιολόγηση των δύο ομάδων θα γίνει τόσο από το κοινό όσο και από την τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία αποτελείται από τους εξής καθηγητές:

  • Ι. Ανδρουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής ΕΚΠΑ
  • Γ. Κυριακόπουλος, Λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ
  • Ε. Μουσταϊρα, Καθηγήτρια Συγκριτικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ

Μετά τη λήξη του Legal Debate, το κοινό θα κληθεί να ψηφίσει την ομάδα που πιστεύει ότι είχε τα πειστικότερα επιχειρήματα και την πιο δυναμική παρουσία. Με τη λήξη της ψηφοφορίας του κοινού, το λόγο θα λάβουν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, τα οποία με τη σειρά τους θα σχολιάσουν την παρουσία των δύο ομάδων, και στη συνέχεια θα επιλέξουν την καλύτερη. Τότε, θα ανακοινωθεί και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του κοινού. Στο κοινό θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες τα οποία θα παραδοθούν στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο επιταγής - 6η έκδοση
send