logo-print

Άρθρο 8 - Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ3(α)/ 91512/12.1.2018 - Φάκελος Πληροφοριών Προϊόντος

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

15/01/2018

Κωδικοποιημένο
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

1. Όταν το υπεύθυνο πρόσωπο δηλώνει, στα πλαίσια της κοινοποίησης του άρθρου 13 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 1223/2009, διεύθυνσή που βρίσκεται στην Ελλάδα, οι πληροφορίες που περιέχει ο Φάκελος Πληροφοριών του καλλυντικού προϊόντος, ο οποίος τηρείται υποχρεωτικά στην ανωτέρω δηλωθείσα διεύθυνση, είναι διαθέσιμες στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα. Στις περιπτώσεις που τα έγγραφα και οι πληροφορίες του Φακέλου Πληροφοριών του καλλυντικού προϊόντος είναι διαθέσιμα στην αγγλική γλώσσα, ο Ε.Ο.Φ. δύναται να ζητήσει, κατά το έλεγχο των ανωτέρω εγγράφων και πληροφοριών, από το υπεύθυνο πρόσωπο να τα υποβάλλει στην ελληνική γλώσσα και το υπεύθυνο πρόσωπο υποχρεούται να τα προσκομίσει επίσημα μεταφρασμένα από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα.

2. Το υπεύθυνο πρόσωπο παρέχει στον Ε.Ο.Φ. καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 11 του Κανονισμού (Ε.Ε.) αριθμ. 1223/2009 άμεση πρόσβαση στο Φάκελο Πληροφοριών του προϊόντος σε ηλεκτρονική ή σε άλλη μορφή στη διεύθυνσή του, που αναγράφεται στην επισήμανση του καλλυντικού προϊόντος.

3. Το υπεύθυνο πρόσωπο υποχρεούται να επικαιροποιεί τις πληροφορίες και τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στον Φάκελο Πληροφοριών του προϊόντος:

α) Όταν επέρχεται μεταβολή σε μία ή περισσότερες από τις πληροφορίες και τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στον Φάκελο Πληροφοριών του προϊόντος, που αφορούν:

i) Tην περιγραφή του καλλυντικού προϊόντος και των προδιαγραφών και των μεθόδων παραγωγής και ελέγχου του.

ii) Τo περιεχόμενο της δήλωσης συμμόρφωσης με τους Κανόνες Καλής Παραγωγής.

iii) Την απόδειξη του αποτελέσματος το οποίο υποτίθεται έχει το καλλυντικό, όταν δικαιολογείται κάτι τέτοιο από τη φύση ή από το αποτέλεσμα του καλλυντικού προϊόντος.

iv) Τα στοιχεία σχετικά με οποιεσδήποτε δοκιμές σε ζώα, διενεργούμενες υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτές επιτρέπονται, που διεξήχθησαν από τον παρασκευαστή, τους αντιπροσώπους ή τους προμηθευτές του με σκοπό την αξιολόγηση της ασφάλειας του καλλυντικού προϊόντος ή των συστατικών του, μετά την θέση του προϊόντος στην αγορά.

β) Ειδικά προκειμένου για την έκθεση ασφάλειας του καλλυντικού προϊόντος, η εκτίμηση της ασφάλειάς του επανεξετάζεται, και εφόσον αυτό απαιτείται, επικαιροποιείται με βάση τα πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία που προκύπτουν μετά την τοποθέτηση του καλλυντικού προϊόντος στην αγορά, καθώς:

i) Όταν υπάρχουν νέα επιστημονικά ευρήματα και τοξικολογικά δεδομένα σχετικά με τις ουσίες, τα οποία θα μπορούσαν να μεταβάλουν το αποτέλεσμα της υφιστάμενης εκτίμησης ασφάλειας.

ii) Σε περιπτώσεις μεταβολών στη μορφή του προϊόντος ή στις προδιαγραφές των πρώτων υλών.

iii) Σε περιπτώσεις μεταβολών που επέρχονται στις προϋποθέσεις χρήσης του καλλυντικού προϊόντος.

iv) Όταν διαπιστώνεται αυξητική τάση ως προς τη φύση, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών, τόσο από ευλόγως αναμενόμενες συνθήκες χρήσης, όσο και σε περίπτωση κακής χρήσης.

Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα προβλέπονται από τις Κατευθυντήριες Γραμμές για το Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα καλλυντικά προϊόντα, που καθορίστηκαν με το Παράρτημα της εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής της 25ης Νοεμβρίου 2013 (Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλ. Εκδ. L 315/1982), όπως αναθεωρούνται και ισχύουν.

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
send