logo-print

Πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση: Ευνοϊκή ρύθμιση για τέκνα όχι μόνο πολύτεκνων αλλά και τρίτεκνων οικογενειών (ΣτΕ 2733/2017)

27/01/2018

27/01/2018

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Πηγή: humanrightscaselaw.gr

Πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση - Αρχή της ισότητας - Κρατική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες (άρ. 21 παρ. 2 Σ.) - Ευνοϊκή ρύθμιση για τέκνα όχι μόνο πολύτεκνων αλλά και τρίτεκνων οικογενειών 

Τέκνο πολύτεκνης οικογένειας προβάλλει ότι με την εκκαλούμενη απόφαση, κατ’ εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 11 παρ. 1 εδ. α΄ του ν. 3648/2008, κρίθηκε, ότι η ένταξη στους πίνακες ειδικών κατηγοριών υποψηφίων για την εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές των ενόπλων δυνάμεων των τέκνων των οικογενειών με τρία τέκνα, δεν παραβιάζει την παράγραφο 2 του άρθρου 21 Σ., καθώς και τη συνταγματική αρχή της ισότητας σε συνδυασμό και με την απορρέουσα από το άρθρο 5 παρ. 1 Σ. της σταδιοδρομίας εκάστου κατά το λόγο της προσωπικής του αξίας, διότι διότι, κατά τον εκκαλούντα, η ερμηνεία αυτή οδηγεί σε υποβάθμιση και μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό της υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών επιβαλλόμενης από το Σύνταγμα ειδικής φροντίδας του Κράτους.

Ο λόγος είναι απορριπτέος ως αβάσιμος, διότι η ένταξη των τέκνων των τρίτεκνων οικογενειών στην ίδια ειδική κατηγορία με τα τέκνα των πολύτεκνων οικογενειών, ανεξαρτήτως του αν οι τελευταίοι δικαιούνται πάντως οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχειρίσεως για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (βλ. σχετ. ΣτΕ 986-987/2014 Ολομ.) δεν αντιβαίνει στη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 Σ., αφού η συγκεκριμένη αντιμετώπιση των τρίτεκνων οικογενειών δεν έγινε άνευ αποχρώντος λόγου, αλλά τελεί σε συνάφεια με το σκοπό της διατάξεως αυτής, ο οποίος αποβλέπει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Χώρας, που επιτυγχάνεται με το κίνητρο που δίδεται για την απόκτηση τρίτου τέκνου και, συνεπώς, δεν αποτελεί υποβάθμιση, χωρίς λόγο, της παρεχόμενης στις πολύτεκνες οικογένειες προστασίας (ΣτΕ 902/2016) 

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send