logo-print

Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Μαυροβούνιο σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Θα είναι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τα επόμενα κράτη μέλη της ΕΕ; Ποια η διαδικασία ένταξης

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Εδώ και πολλά χρόνια η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στόχο για την ΕΕ.

Η Βουλγαρία, που βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2018, έχει τοποθετήσει το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας της προεδρίας και διοργανώνει Σύνοδο στη Σόφια, τον Μάιο.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τον Φεβρουάριο έγγραφο στρατηγικής για τη διεύρυνση και θέτει το 2025, ως ενδεικτική ημερομηνία ένταξης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην ΕΕ. Το έγγραφο και η στρατηγική που περιλαμβάνει θα παρουσιαστεί και συζητηθεί κατά την ολομέλεια του ΕΚ, τον Φεβρουάριο.

Ποιές χώρες αφορά;

Υποψήφιες προς ένταξη χώρες είναι το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Σερβία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θεωρούνται πιθανές υποψήφιες χώρες.

Ποιά τα κριτήρια για να είμαι μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ;

Για να υποβάλλει υποψηφιότητα μια χώρα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή και να συμμερίζεται τις δημοκρατικές αξίες της Ένωσης. Επίσης, χρειάζεται να έχει σταθερούς θεσμούς που να εγγυώνται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, λειτουργική οικονομία της αγοράς αλλά και την ικανότητα να αναλάβει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία ένταξης;

Μια χώρα μπορεί να γίνει επίσημα υποψήφια εφόσον τηρεί τα βασικά πολιτικά, οικονομικά και μεταρρυθμιστικά κριτήρια. Μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει, επίσημα, διαπραγματεύσεις πάνω στα 35 κεφάλαια, που καλύπτουν διαφορετικούς τομείς πολιτικής. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, οριστικοποιείται η Συνθήκη προσχώρησης, η οποία πρέπει μετά να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και από την ίδια τη χώρα.

Ποιά είναι η πρόοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων;

Μέχρι σήμερα μεγαλύτερη πρόοδο έχει σημειώσει το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Το Μαυροβούνιο έχει ανοίξει 28 κεφάλαια και έχει κλείσει προσωρινά τρία, ενώ η Σερβία έχει ανοίξει 10 και έχει κλείσει προσωρινά δύο. Οι υπόλοιπες χώρες ακόμα προετοιμάζονται ή βρίσκονται ακόμα στα πρώτα βήματα.

Οι υποψήφιες χώρες δέχονται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συνάπτουν Συμφωνίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, ενώ τους παρέχεται και ευρεία πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Περισσότερα στοιχεία, για την πρόοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο δρόμο προς την ΕΕ, εδώ.

Ποιός ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Οι ευρωβουλευτές συζητούν και ψηφίζουν ετήσιες εκθέσεις προόδου για την κάθε χώρα και αυτό αποτελεί ευκαιρία για να αναγνωριστούν τομείς που πιθανόν να εγείρουν ανησυχίες.  

Επίσης, το ΕΚ πρέπει να δώσει την τελική έγκριση για την ένταξη οποιασδήποτε χώρας.

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24