logo-print

Πόσους ευρωβουλευτές θα έχει κάθε χώρα από το 2019; (infographics)

Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το Brexit;

04/02/2018

06/02/2018

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζει τη μείωση του συνολικού αριθμού των ευρωβουλευτών μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση και τη ανακατανομή των θέσεων που κατείχε η Βρετανία σε άλλα κράτη μέλη.

Οι νέοι κανόνες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για να τεθούν σε εφαρμογή για τη νέα κοινοβουλευτική θητεία που ξεκινάει το 2019. Ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να έχουν εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

Σήμερα, το Κοινοβούλιο έχει 751 ευρωβουλευτές, που είναι ο μέγιστος αριθμός, σύμφωνα με τη Συνθήκη της ΕΕ.

Η έκθεση της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων προτείνει, μετά την έξοδο της Βρετανία από την ΕΕ, να μοιραστούν οι 27 από τις 73 θέσεις που κατέχει και οι υπόλοιπες 46 να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση δημιουργίας πανευρωπαϊκών καταλόγων υποψηφίων ή στην περίπτωση που ενταχθεί στην Ένωση μια νέα χώρα. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων ευρωβουλευτών μετά τις ευρωεκλογές του 2019 θα είναι 705.

Διανομή των θέσεων

Στην πρόταση του ΕΚ για την αναδιανομή των θέσεων καμία χώρα δε χάνει ευρωβουλευτές, ενώ μερικές αυξάνουν τις θέσεις του (από μία έως πέντε θέσεις), ανάλογα με τα δημογραφικά τους στοιχεία.

Η πρόταση λαμβάνει υπόψιν τον πληθυσμό των κ-μ και ακολουθεί τον κανόνα της φθίνουσας αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρότερες σε πληθυσμό χώρες, έχουν λιγότερους ευρωβουλευτές από τις μικρότερες.

Πανευρωπαϊκοί κατάλογοι υποψηφίων

Οι ευρωβουλευτές ανέφεραν και τη δυνατότητα δημιουργίας κοινής εκλογικής περιφέρειας σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ, η οποία θα ψηφίζει με πανευρωπαϊκούς καταλόγους, πέρα από τα εθνικά ψηφοδέλτια κάθε κράτους μέλους. Η έκθεση προτείνει ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγεται μέσα από αυτούς τους πανευρωπαϊκούς καταλόγους, να είναι ίσος με τον αριθμό των κρατών μελών.

Η καθιέρωση πανευρωπαϊκών καταλόγων απαιτεί μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου της ΕΕ, η οποία θα πρέπει αν εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο.

Γιατί χρειάζεται αναδιανομή των θέσεων;

Σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που να καθορίζει τον αριθμό των ευρωβουλευτών κάθε χώρας, μόνο μερικοί γενικοί κανόνες που καθορίζονται από το Άρθρο 14 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι πριν από κάθε ευρωεκλογές, οι αρχηγοί των κρατών μελών πρέπει να το αποφασίζουν.

Επόμενα βήματα

Μετά από την ψηφοφορία στην ολομέλεια, η πρόταση κατατίθεται στους αρχηγούς των κ-μ, οι οποίοι πρέπει να καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση. Μετά το ΕΚ θα πρέπει να δώσει την τελική έγκριση.

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send