logo-print

Άρθρο 13 - Προεδρικό Διάταγμα 7/2018 - (Άρθρο 14 της Οδηγίας) Μείωση της τιμής και αποζημίωση

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

01/07/2018

Κωδικοποιημένο
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

1. Ο ταξιδιώτης δικαιούται μείωση της τιμής για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα έλλειψης συμμόρφωσης, εκτός εάν ο διοργανωτής αποδείξει την ευθύνη του ταξιδιώτη για την έλλειψη συμμόρφωσης.

2. Ο ταξιδιώτης δικαιούται αποζημίωση από τον διοργανωτή για οποιαδήποτε ζημία υφίσταται λόγω τυχόν έλλειψης συμμόρφωσης. Η αποζημίωση καταβάλλεται χωρίς υπαίτια καθυστέρηση.

3. Ο ταξιδιώτης δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης, εάν ο διοργανωτής αποδείξει ότι η έλλειψη συμμόρφωσης:

α) καταλογίζεται στον ταξιδιώτη,

β) καταλογίζεται σε τρίτο πρόσωπο ξένο προς την παροχή των ταξιδιωτικών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στη σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού και έχει απρόβλεπτο ή αναπότρεπτο χαρακτήρα, ή

γ) οφείλεται σε αναπόφευκτες και έκτακτες περιστάσεις.

4. Στον βαθμό που διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την Ένωση περιορίζουν την έκταση της αποζημίωσης ή τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες καταβάλλεται αποζημίωση από πάροχο που εκτελεί ταξιδιωτική υπηρεσία που περιλαμβάνεται σε πακέτο, οι ίδιοι περιορισμοί ισχύουν για τον διοργανωτή. Στον βαθμό που διεθνείς συμβάσεις που δεν δεσμεύουν την Ένωση περιορίζουν την αποζημίωση που καταβάλλεται από πάροχο υπηρεσιών, η αποζημίωση που πρέπει να καταβληθεί από τον διοργανωτή περιορίζεται αναλόγως. Σε άλλες περιπτώσεις, η σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού μπορεί να περιορίζει την αποζημίωση που πρέπει να καταβάλει ο διοργανωτής, εφόσον ο εν λόγω περιορισμός δεν ισχύει για σωματική βλάβη ή ζημία που προκαλείται εκ προθέσεως ή εξ αμελείας και δεν ανέρχεται σε λιγότερο από το τριπλάσιο της συνολικής τιμής του πακέτου.

5. Τυχόν δικαίωμα αποζημίωσης ή μείωσης της τιμής βάσει του παρόντος δεν θίγει τα δικαιώματα των ταξιδιωτών βάσει των Κανονισμών: (ΕΚ) αριθμ. 261/2004 (EE L 46/17.2.2004), (ΕΚ) αριθμ. 1371/2007 (EE L 315/3.12.2007), (ΕΚ) αριθμ. 392/2009 (EE L 131/28.5.2009), του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1177/2010 (EE L 334/17.12.2010) και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 181/2011 (EE L 55/28.2.2011), καθώς και βάσει διεθνών συμβάσεων. Οι ταξιδιώτες δικαιούνται να προβάλουν αξιώσεις βάσει του παρόντος και βάσει των εν λόγω Κανονισμών και διεθνών συμβάσεων. Η αποζημίωση ή η μείωση της τιμής που προβλέπει το παρόν και η αποζημίωση ή η μείωση της τιμής που προβλέπουν οι εν λόγω Κανονισμοί και διεθνείς συμβάσεις συμψηφίζονται προκειμένου να αποφευχθεί η υπέρ το δέον αποζημίωση.

6. Οι αξιώσεις δυνάμει του παρόντος άρθρου παραγράφονται μετά την πάροδο δύο ετών από την προβλεπόμενη στη σύμβαση ημερομηνία επιστροφής.

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send