logo-print

Παγκόσμια ημέρα γυναίκας: Οι γυναίκες στον κόσμο της τεχνολογίας (infographic)

Μόλις το 16,7% των ειδικών και το 17,2% των σπουδαστών τεχνολογίας της πληροφορίας είναι γυναίκες

08/03/2018

08/03/2018

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με την ραγδαία εξέλιξη του τεχνολογικού κόσμου, ο τομέας των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ΤΠΕ) παρέχει στις γυναίκες και στα κορίτσια ευκαιρίες, μέσα έκφρασης και συμμετοχής, ενώ αποτελεί και ισχυρό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, με υψηλές αμοιβές, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξάλειψη των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οι τεχνολογίες των πληροφοριών και της επικοινωνίας είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας ο οποίος δημιουργεί 120,000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο.

Το 2014 μάλιστα, αντιπροσώπευε το 4.2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2020 ωστόσο η ΕΕ θα στερηθεί 900,000 εξειδικευμένους εργαζόμενους στον τομέα.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στον τομέα αυτό. Τα κορίτσια από την άλλη είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν σχετικές σπουδές ενώ εκπροσωπούνται ακόμα λιγότερο στην αγορά εργασίας.

Το 2015 από το 1.4 εκατομμύριο των ανθρώπων που επέλεξε να ακολουθήσει σπουδές σχετικά με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόνο το 17.2% ήταν κορίτσια, ενώ από τους 8.2 εκατομμύρια ανθρώπους που προσλήφθηκαν στην ΕΕ ως ειδικοί του κλάδου, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόλις το 16.7%.

Σε σύγκριση με άλλους κλάδους (45%) οι γυναίκες καταλαμβάνουν το 19% των διοικητικών θέσεων στις Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Πληροφορίας (ΤΠΕ).

- Η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στον κλάδο των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία Ένωση όπου όλοι θα μπορούμε να διαμορφώνουμε την γύρω μας πραγματικότητα, να διαμορφώνουμε την κοινωνία και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να προσελκύσουμε περισσότερες γυναίκες στον ψηφιακό κλάδο», δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Terry Reintke, συντάκτρια του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου σχετικά με την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση των γυναικών στην ψηφιακή εποχή.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την συνέντευξή της στο Facebook Live εδώ.

Η ΕΕ έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για να προωθήσει και να ενθαρρύνει νέες γυναίκες να ακολουθήσουν σταδιοδρομίες στον τομέα των ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των EU Code WeekGrand Coalition for Digital Jobs (Μέγας Συνασπισμός για την Ψηφιακή Απασχόληση), European Network of Women Web Entrepreneurs Hubs (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για γυναίκες που έχουν ιδρύσει διαδικτυακές επιχειρήσεις), Startup Europe Leaders Club (Όμιλος στελεχών των ευρωπαϊκών νεοσύστατων επιχειρήσεων), European Digital Skills Awards (Ευρωπαϊκά Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων), EU Prize for Women Innovators (Ευρωπαϊκό Βραβείο καινοτομίας για γυναίκες).

Πηγή: europarl.europa.eu
Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η μικρή και κλειστή οικογενειακή ανώνυμη εταιρία

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send